A föld alatt épül meg Európa legújabb autópályája (FOTÓK)

Több mint egy évtizedig tartott a tervezése és az engedélyezése Európa legnagyobb egyik infrastrukturális projektjének, amely a jelenlegi tervek szerint 2029-re készülhet el.

A föld alatt épül meg Európa legújabb autópályája (FOTÓK)
Fotók: FEMERN A/S

A Balti-tenger alatt 40 méterrel húzódó, Dániát és Németországot összekötő 18 kilométer hosszú Fehmarnbelt-alagút építési költsége több mint 7 milliárd euró lesz – írja a 24.hu a CNN alapján.

Henrik Vincentsen, a projektért felelős állami tulajdonú dán Femern A/S vezérigazgatója elmondta, a várakozások szerint az első gyártósor legkésőbb jövő év elején kész lesz. 2024 elejére pedig akár már az első alagútelem letételéhez is meglehet minden, ami kell.

Ezek egyesével 217 méter hosszúak, 42 méter szélesek és 9 méter magasak lesznek, súlyuk pedig 73 ezer tonna körül lesz.

Az alagutat a német Fehmarn-sziget és a dán Lolland-sziget közötti szoroson, a Fehmarn-övön keresztül építik meg, és a Rødby és Puttgarden közötti jelenlegi kompjárat alternatívájaként. Míg a kompnak jelenleg 45 percet vesz igénybe az út, addig vonattal mindössze hét perc, autóval pedig 10 perc lehet az idő az építkezés befejezése után.

Az alagút, amelynek hivatalos neve Fehmarnbelt Fixed Link, a világ leghosszabb kombinált közúti és vasúti alagútja lesz. Kettő kétszer kétsávos autópályából, egy szervízútból és két vasúti pályából áll majd.


(24.hu)