Grand Cherokee SRT: Terepjáró versenypályára

6.4 literes V8-as motor, eszméletlen nyomaték, páratlan gyorsulás, presztízs és luxus – ezt kínálja a rettenthetetlen Jeep Grand Cherokee SRT.

Grand Cherokee SRT: Terepjáró versenypályára
Fotók: Paraméter

Meglepő lehet, de az SRT hatalmas, 6.4 literes motorja üzemanyag-takarékos technológiával van felvértezve.

A 8-fokozatú automata váltó váltási sémái folyamatosan az üzemanyag-hatékonyság maximalizálásán dolgoznak, a műszerfalon található Multi-View kijelző pedig folyamatosan mutatja, hogy az Eco üzemmód milyen hatékonysággal működik.

A gyári adatok alapján városban 20-21 litert fogyaszt, 10 litert eszik országúton, vegyesben pedig 14-et. Óriási mennyiségű benzint tankolhatunk bele, 50 euróért csak félig van a tartály – ha az USA-ban tankolnánk, ennyiből már tele volna –, és egy 6.4 literes erőműnél már az is bíztató, ha egy teli tankkal megteszünk félezer kilométert.

Az viszont biztos, hogy aki az SRT-t választja, annál a fogyasztás mértéke nem döntő faktor – ellentétben a presztízst nyújtó megjelenéssel, a csodálatosan duruzsoló V8-as erőforrással, és az első pillantásra magával ragadó (opcionális) piros színnel.

A V8-as motor 468 lóerős teljesítmény és 624 Nm nyomaték leadására képes, kategóriavezető pozíciót biztosítva a Grand Cherokee SRT számára:

Nincs még egy luxusterepjáró, melynek végsebessége eléri a 257 km/h-t.

Gyorsulása is kimagasló: csupán öt másodpercig tart, míg a több mint két tonnás vas eléri a 100 km/h-s sebességet.

Zaj nincs, csak zene

A Grand Cherokee SRT által nyújtott presztízshez hozzátartozik az aktív zajkioltó rendszer (ANC) is, ami a vezetési komfortot hivatott kellemesebbé tenni. Az ANC minden motorzajt ellensúlyoz és kiküszöböl a jármű belsejéből, tökéletesen csendes utazást biztosítva. A rendszer mikrofonjai érzékelik az alacsony frekvenciájú motorzajt, melynek ellensúlyozására az ANC ellen-hanghullámokat bocsát ki, így biztosítva a tökéletesen csendes utazást.

A luxushoz természetesen prémium hangrendszer jár, a hangzás pedig a Harman Kardon technikájában ölt testet. A rendszer 19, mélynyomóval ellátott GreenEdge hangszórót tartalmaz, valamint 825 wattos erősítőt. Ez a technika valószínűleg minden audiofil utas zenehallgatási igényét képes a legmagasabb színvonalon kielégíteni.

Stílus és funkcionalitás, kényelem és sport

Hasított bőr és Nappa bőr ülések, szénszálas betétek, bőr sportkormány és acél pedálok – csak néhány azok közül az exkluzív elemek közül, melyek a Grand Cherokee SRT egyedi vezetési élményét biztosítják a volán mögött. Tagadhatatlan: az SRT azok számára készült, akiknek a kihívás a vérükben van, miközben kényelemre is vágynak.

A Selec-Trak rendszer öt különböző hajtásmóddal rendelkezik, ezek közül lehet kiválasztani az útviszonyoknak és a sofőr vezetési stílusának legmegfelelőbbet. Van rajtprogram is, ami induláskor és gyorsuláskor biztosítja a lehető legmagasabb nyomatékot.

Jeep Grand Cherokee SRT

• 6,4 literes, HEMI® V8 motor
• 468 Le 6250 ford./percen
• 624 Nm nyomaték 4100 ford./percen
• 8-fokozatú automata váltó
• Harman Kardon® Hi-Fi 19 hangszóróval, mélynyomóval és 825 W-os erősítővel
• Rajtprogram
• Aktív zajkioltó rendszer
• Pirelli P Zero 295/40 ZR20 gumiabroncsok

- Brembo fékek

- ütközésenyhítési funkció fékrásegítéssel

- az alap légzsákokon kívül teljes hosszúságú, oldalsó függönylégzsák, az ülésekbe szerelt mellkast védő légzsák, a vezető térdét védő és a többfokozatú első légzsákok

- adaptív tempomat

- vontatmány stabilizátor (TSC)

- lejtmenet- és hegymenetasszisztens

- esőérzékelő ablaktörlők

- intelligens fékrendszer, amely esőben segít megszárítani a féktárcsákat

- adaptív fényszórók, nappali LED-fény

- elektronikus borulásgátló (ERM)

- holttérfigyelő, és hátsó keresztforgalom-érzékelő rendszer

- hátsó tolatókamera, parkolássegítő rendszer

- 20”-os kovácsolt alumínium felnik

A Grand Cherokee SRT az SUV-k királyához méltóan minden elvárást túlteljesít. Nem vár. Nem kérdez. Egyszerűen mindenből (teljesítmény, luxus, funkcionalitás és stílus) többet nyújt. 

(parameter)


A Jeep Grand Cherokee SRT-t a 25 éves dunaszerdahelyi DUNAUTO bocsátotta rendelkezésünkre.