Gyakran áll le a forgalom emiatt, de a rendőrök inkább nem büntetnek

Talán azért, mert csak rontana a helyzeten, ha elkezdenék az adott szituációban bírságolni a sofőröket.

Gyakran áll le a forgalom emiatt, de a rendőrök inkább nem büntetnek

Ismerős lehet a helyzet, mikor már hosszú ideje állunk a kereszteződésnél a dugóban, majd mikor elindulhatnánk, merthogy számunkra zöldet mutat a jelzőlámpa, mégse tehetjük, mert sorakoznak az autók a kereszteződésben. Dunaszerdahelyen például a Fő utca és a Jesenský utca kereszteződésénél lehet ismerős a helyzet, amikor a Fő utcáról az állomás felé kanyarodók beragadnaka kereszteződésbe, mert a bíróság melletti zebrán az előttük haladó kocsisor a gyalogosokra vár. Emiatt leáll a forgalom...

Az élet szinten mindenhol teremt hasonló helyzeteket, és ugyan elképzelhető, hogy a sofőr még zöldnél indult be a kereszteződésbe, a közlekedési szabályok szerint mégis az ő hibája, ha ott beragad. Mielőtt bemegy a kereszdezőtésbe, meg kell ugyanis győződnie arról, hogy át tud rajta haladni.

"Ha a közlekedési szituáció nem teszi lehetővé, hogy a sofőr áthaladjon gépjárművével a kereszteződésen, nem mehet be oda annak ellenére sem, ha ezt a zöld jelzés lehetővé teszi" - erősítette meg ezt a Markízának Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.

Alexandre Štefuca közlekedésügyi szakértő szerint ez különösen nagy gondot jelent, ha például buszok vagy nagyobb gépjárművek ragadnak be így, és gyakran a gyalogosok is csak az autók között lavírozva tudnak átjutni emiatt az út túlsó oldalára, ami rájuk nézve is veszélyt jelent. Éppen ezért úgy véli, a közlekedési rendőröknek jobban oda kellene figyelniük az ilyen szituációkra is, amelyek komoly dugókat okozhatnak, minthogy a szabad úttesteken figyelik a kocsikat.

A rendőrség is tud a problémáról, és a szabályok szerint 50 euróig terjedő helyszíni bírságot is kiróhat (közigazgatási eljárás keretén belül 100 euróra is rúghat a büntetés), ám a legsűrűbb forgalomban elképzelhető, hogy a büntetgetés csak rontana a helyzeten. Mindenesetre ki kellene találni valamit.

(Markíza/parameter)