Gyártóüzemet építhet Pöstyénnél a Porsche

Sajtóinformációk szerint Pöstyén mellett építhet gyárat a Porsche, amely a Volkswagen konszern tagja.

Gyártóüzemet építhet Pöstyénnél a Porsche
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

Ezt a pöstyéni városi televízió tudta meg, mégpedig onnan, hogy a Porsche Werkzeugbau leányvállalata húsz hektárnyi területet vásárolt Pöstyén mellett a D1-es sztrádánál, a reptér közelében. A tévé információi szerint az új üzemben elektromos autók számára gyárthatnak alkatrészeket.

Úgy tudják, levélben szólították meg a pöstyéni repteret is annak kapcsán, hogy igénybe vennék a jövőben a szolgáltatásaikat. František Varga, a reptér ügyvezető igazgatója nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt az értesülést.

Azt egyelőre nem tudni, mennyi új munkahely létesülhet a beruházással. A projekttel ugyanakkor foglalkozhat a SARIO állami ügynökség, melynek feladata a külföldi beruházások gondozása. Szóvivőjük,  Simona Čerešníková egyelőre nem kívánta kommentálni a Porsche üzemének tervét.

Ha a Porsche Szlovákiában tervezné elektromos autókba való alkatrészek gyártását, az nem jelentene semmiféle meglepetést, mivel a közelben található a Volkswagen és ez a konszern jelentette be több millió elektromos gépjármű gyártását a jövőben.

Nemrég jelentette be elektromos autó gyártását Szlovákiában a PSA konszern is, melynek Nagyszombatban található üzeme. A Peugeot 208-as aktuális modellje utódának szánják az itt gyártandó kocsikat.

Szlovákiának már van tapasztalata e téren, ugyanis épp a Volkswagen az, amely nálunk gyártja a Volkswagen e-UP! modelleket.

(SME)