Gyerekeket mentettek Alistál és Nyárasd között, de ez most nem fájt senkinek

Taktikai gyakorlatot tartott a járási tűzoltókapitányság: egy brutális balesetet szimuláltak, halottal, sok sérülttel, köztük gyerekekkel, de ez most szerencsére nem fájt senkinek.

Gyerekeket mentettek Alistál és Nyárasd között, de ez most nem fájt senkinek
Helyszíni tűzoltósági felvételek

A szimuláció lényege, hogy tulajdonképpen mindent ugyanúgy hajtanak végre, mint éles bevetéskor, kivéve, hogy jó esetben semmi nem törik össze és senki nem sérül meg.

A hétfői akció azzal kezdődött, hogy reggel pontban kilenc órakor leadták a riasztást a kerületi operátornak arról, hogy az Alistál és Nyárasd közti útszakaszon egy gyerekeket szállító autóbusz és egy teherautó ütközött – vázolta fel a kiindulópontot érdeklődésünkre Hodosi Tibor, a járási tűzoltóság bevetési egységeinek parancsnoka.

A buszban 25 diák utazott, a teherautóban két személy. A szimuláció szerint a buszsofőr a helyszínen életét vesztette, a gyerekek közül pedig négy, továbbá a teherautó sofőrje is súlyosan megsérült.

„9.00-kor érkezett a telefonhívás, a Dunaszerdahelyről induló első tűzoltóegység pedig már 9.12-kor a helyszínen volt. A felderítés után további egységek érkeztek Nagymegyerről, Somorjáról, kettő mentőautó, egy mentőhelikopter, önkéntes tűzoltók Alistálból, Balonyból és Nyárasdról, valamint a tűzoltók evakuálási autóbusza” – fejtette ki.

A bevetés ezután azzal folytatódott, hogy felfeszítették a busz ajtaját, majd lehozták a gyerekeket, a sérülteket hordágyon, a mentők pedig osztályozták őket aszerint, kinek milyen súlyos a sérülése. Nem szúnyogcsípésekkel küzdöttek, az egyszer biztos, hiszen a szimuláció részeként akadt köztük, akinek nyílt törése volt, másnak belső sérülése, valakibe pedig egy vasrúd is beleállt. Végül természetesen mindenkit megfelelőképp elláttak, délelőtt tízre végeztek is.

Hodosi elmondása szerint a tűzoltók által szervezett taktikai gyakorlatról volt szó, melyre rendszeresen sor kerül, és a lényege, hogy felmérjék, mennyire gyorsan tudnak reagálni egy ilyen szituációra a tűzoltó- és mentőszolgálatok, illetve milyen köztük a koordináció, az együttműködés.

(SzT)