Ha ezen a héten volán mögé ülsz, számíts rá, hogy a rendőrök felmérhetik, mennyire tudsz elsősegélyt nyújtani

A rendőrség hétfőn elindította a Mentő nevű közlekedési akcióját, amely során a sofőrök elsősegélynyújtási ismereteit mérik fel. A Szlovák Vöröskereszttel indított akció országos szintű és péntekig tart majd.

Ha ezen a héten volán mögé ülsz, számíts rá, hogy a rendőrök felmérhetik, mennyire tudsz elsősegélyt nyújtani
Illusztráció (Fotó: TASR)

Tomáš Vrábel, a közlekedésrendészet igazgatója elmondta, az akció célja, hogy felmérjék a sofőrök elsősegélynyújtási ismereteit. „Azokat, akiknek hiányosak a készségeik, felvilágosíthatják, illetve elmagyarázhatják nekik, hogyan nyújtsanak elsősegélyt, amíg a mentők a helyszínre érnek” – mondta Vrábel.

Az idősebb sofőröket meglepheti, hogy az elsősegélynyújtás elvei változnak. Pavlína Ferenčič, a vöröskereszt pozsonyi kirendeltségének igazgatója szerint nemcsak autósiskolában szükséges abszolválni az alapképzést ezzel kapcsolatban, hanem néhány évvel később érdemes azokat felfrissíteni a Szlovák Vöröskereszt által szervezett kurzusokon.

Hozzátette: a legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetünk, hogy nem nyújtunk elsősegélyt. „Azt ajánljuk mindenkinek, hogy ne tétlenkedjen, ne csak nézzen és álljon, hanem erejétől és ismereteitől függően nyújtson segítséget, legyen szó közúti balesetről vagy más esetről” – tette hozzá Ferenčič.


TASR/para