Ha kilépsz az utcára, kötelező a védőmaszk viselése – de vajon az autóban is?

Utánajártunk, kell-e viselnünk szájmaszkot akkor is, ha autóban utazunk.

Ha kilépsz az utcára, kötelező a védőmaszk viselése – de vajon az autóban is?
Fotó: Getty Images

Amint arról beszámoltunk, Szlovákiában visszavonásig érvénybe léptek azok az intézkedések, amelyeket kedden ismertetett Igor Matovič kormányfő. Ez többek közt azt is tartalmazza, hogy kötelező a védőmaszk viselése, amint az ember kilép az utcára. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tájékoztatása szerint az emberek védőmaszkkal, szájmaszkkal, sállal, vagy akár egy kendővel is eltakarhatják a szájukat, orrukat.

Felmerül azonban a kérdés, hogy ha autóban utazunk, akkor kell-e szájmaszkot viselnünk. Erről kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, Denisa Bárdyovát.

„Ami az autóban történő szájmaszk viselését illeti, csupán megismételhetjük a kormány intézkedését, miszerint kötelező a szájmaszk viselése, amint az ember elhagyja otthonát. Ilyen rendkívüli helyzetben fontos, hogy az emberek felelősségteljesek legyenek és komolyan vegyék az intézkedéseket annak érdekében, hogy a lehető legjobban visszaszorítsuk a vírus terjedését”

– nyilatkozta érdeklődésünkre az országos rendőrszóvivő.

Tehát az, hogy autóba ülünk és elindulunk otthonról, ugyanannak felel meg, mintha gyalogosan lépnénk ki az utcára, ezek alapján a szájmaszk viselése autóban utazás közben is kötelező.

A szóvivő cáfolta azt az értesülést, miszerint a rendőrök már büntettek azért, hogy az autóban utazók nem viseltek szájmaszkot, azt pedig nem pontosította, hogy ilyen esetben kiszabható-e büntetés vagy egyelőre csak figyelmeztetik az embereket.

Bárdyová hozzátette, az állami és a városi rendőrség továbbra is ellenőrzi, hogy az emberek betartják-e a 14 napos házi karantént. Amennyiben kiderül, hogy valaki megszegte a karantént, 1659 euróig terjedő összegre bírságolhatják, de súlyosabb esetben akár többéves szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Az érvénybe lépett összes intézkedésről ITT tudhat meg többet.


(tt)