Hamarosan jöhet egy forradalmi változás a jogosítványok körül

Az Európai Bizottság szerdán új közlekedési javaslatokat tett. A testület szerint a tervezett szabályok fokozzák a biztonságot, és segítenek elérni az EU célját, hogy 2050-re ne legyen haláleset az uniós utakon.

Hamarosan jöhet egy forradalmi változás a jogosítványok körül
Fotó: TASR - illusztráció

Az Európai Bizottság szerint a világon elsőként javasolja digitális vezetői engedély bevezetését, hogy egyszerűsítse a jogosítványok elismerését a tagállamok között. Így a vezetői engedély pótlása, megújítása és cseréje is egyszerűbbé válhat, mert minden eljárást el lehetne intézni online – írja a Telex.

A dokumentum mobiltelefonon vagy más digitális eszközön keresztül is hozzáférhető lenne. Egy átmeneti időszak után alapértelmezetten digitálisan adnák ki a jogosítványt, de ettől még maradhatna a mostani kártya.

A tagállami együttműködést is erősítenék többek között azzal, hogy a hatóságok hozzáférést biztosítsanak egymásnak a jogosítványok nyilvántartásához, mert ötből két esetben büntetés kifizetése nélkül megúszták az uniós sofőrök, ha egy másik EU-tagországban szabálytalankodtak. Ha valakit alkalmatlanná nyilvánítanának egy tagállamban a vezetésre, az az egész EU-ra vonatkozna. (Most nem érvényesíthető uniós szinten, ha valakit nem a hazájában tiltanak el a kormány mögül.) Cserébe egységesebbé tennék a büntetési felszólítások szabályait.


(telex.hu)