Hamarosan jön az egynapos autópálya-matrica – mutatjuk, legfeljebb mennyibe kerülhet

Az Európai Parlament tavaly februárban hagyta jóvá az egynapos sztrádamatrica bevezetését az egész Európai Unióban, de Szlovákiában azóta sem jelent meg a gyakorlatban.

Hamarosan jön az egynapos autópálya-matrica – mutatjuk, legfeljebb mennyibe kerülhet
Fotó: TASR - illusztráció

A módosítást javasló képviselők azzal indokolták az egynapos matrica szükségességét, hogy értelmetlen dolog egyhetes vagy akár havi matricát megvásároltatni az autósokkal akkor is, ha csak éppen átutazóban vannak, és például csak egy félórát használják az autópályát valamely országban.

Ha például nyáron elutaznánk egy 10 napos kirándulásra Horvátországba, Ausztrián keresztül, akkor a szlovén sztrádán néhány kilométerért már nem kell kétszer 7 napos matricát vásárolnunk 30 euróért, hanem elég lesz kétszer egynaposat néhány euróért. 

Ivan Rudolf, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője a Markízának elmondta, jövőre, várhatóan 2024 márciusától vezetik be kötelezően az egynapos sztrádamatricákat az EU-ban.

Az ára Szlovákiában egyelőre kérdéses, uniós irányelv alapján viszont nem lehet magasabb, mint egy éves jegy 9 százaléka, ami Szlovákiában 60 euró, az egynapos matrica tehát legfeljebb 5,40 euróba kerülhet majd.

A pontos árról a közlekedési tárca a Nemzeti Autópálya-társasággal (NDS) együttműködve dönt majd.

A 10 napos matrica ára jelenleg 12 euró, a 30 naposé pedig 17 euró.

Alexander Štefuca szakértő szerint az egynapos matrica bevezetése már csak abból a szempontból is előnyös lehet, hogy előfordulhat, a sofőr úgy tervezi, nem veszi igénybe az autópályát, de baleset történik az első osztályú úton, és egyszerűbb továbbhaladnia az autópályán keresztül. Továbbá azoknak is előnyös lehet, akik csak átutazóban vannak az országban, illetve azoknak, akik tényleg csak egyszer, kétszer, esetleg háromszor utaznak az autópályán egy évben.

A TV Markíza szerint egyelőre nem döntöttek arról, hogy az egynapos jegy 24 órán át lesz érvényes vagy egy kalendáriumi napot – utóbbi a gyakorlatban azt jelentené, hogy csak éjfélig lenne érvényes.


(tvnoviny.sk)