Hazamennek a sofőrök, befejeződött a kamionossztrájk

Csökken az útadó és kedvezményt kapnak a sofőrök az útdíjból is. A kormány még a választások előtt elfogadja az útdíj-kedvezményre vonatkozó változást, ehhez elég egy kormányrendelet módosítása.

Megszűnnek az útlezárások
Fotó: TASR

Hat nappal a kezdete után, hétfőn befejeződött a teherfuvarozók útlezárásokkal egybekötött tiltakozóakciója. A Teherfuvarozók Uniója (UNAS) hétfőn este megegyezett a kormány képviselőivel. Minden követelésüket nem tudták elérni, de a kabinet sok kérdésben engedett. Az útdíj már idén kedvezményes lesz, útadó csökkentése viszont törvénymódosítást igényel, ebben az esetben a kormány csak elkészíti a törvényjavaslatot, annak elfogadása már az új parlament feladata lesz.

Ennek megfelelően csökkenni fog az útadó, igaz, idén még az eredeti összeget fizetik a kamionosok. „Az útadót visszamenőleg fizetik, vagyis idén a 2019-es adót kell befizetni, ez még változatlan marad” - tájékoztatott Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök a tárgyalások után. A kabinet azonban még a választások előtt előkészíti a szükséges törvénytervezetet, de a jogszabály elfogadása már az új parlament feladata lesz.

„Az útadó csökkenése csaknem 50 százalékos lesz” - tájékoztatta a Paramétert Érsek Árpád (Híd), közlekedésügyi miniszter, a kamionosok 50 százalékos csökkentést követeltek. Szerinte a megegyezésnek köszönhetően Szlovákiában a V4-es országok átlagának megfelelő szintre csökken a szlovákiai útadó. Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter három változatát dolgozza ki a törvénytervezetnek, a kormány ezek közül választhat.

Az útdíjrendszer működésének felfüggesztését azonban nem sikerült elérnie az UNAS-nak. „A rendszer továbbra is működni fog, annak felfüggesztése nagyon hátrányos lenne” - magyarázta Érsek. Annyit azonban elértek a fuvarozók, hogy a jelenleginél nagyobb kedvezményre számíthatnak. „Éves szinten mintegy 4,5-5 millió euróval csökken a befizetett útdíj összege, vagyis ennyivel több marad a fuvarozók zsebében” - tájékoztatott Érsek. Ezek a kedvezmények már idén életbe lépnek, az elfogadásukhoz csak kormányrendeletet kell módosítani, amire két héten belül sor kerülhet.

A megállapodással egyetért a fuvarozók mindkét szervezete, a Česmad és a tiltakozóakciót szervező UNAS is. Pavol Jančovič, a Česmad elnöke rendkívül sikeresnek tartja a tárgbyalásokat. Stanislav Skala, az UNAS képvoselője visszafogottabban nyilatkozott, de ő is megköszönte a tárgyalásokat. „Igyekezni fogunk valamilyen módon leszedni a kamionjainkat az utakról” - jelentette ki Skala. Ezzel utalt arra, hogy a legfőbb követelésüket, az útdíjrendszer működésének felfüggesztését nem sikerült elérniük, pedig ez volt a sztrájk kiváltó oka. A Számvevőszék ősszel kiadott jelentése verte ki a biztosítékot a kamionosoknál, amely megállapította, hogy a beszedett útdíjnak 45 százaléka marad az üzemeltető SkyToll cégnél, csak 55 százalék lesz az államé. Emellett az elmúlt 10 évben beszedett díjból – mintegy 1,5 milliárd euró – csak alig 95 millió eurót fordított az állam az úthálózat fejlesztésére, pedig ez volt a deklarált célja az útdíj bevezetésének.

A SkyTollal kötött szerződés azonban még két évig érvényes, és jogászok szerint gyakorlatilag felmondhatatlan. A kormány már most elkezdi előkészíteni a tendert az útdíj új üzemeltetőjének kiválasztására, amibe bekapcsolódhatnak majd a fuvarozók képviselői is. „A Česmad és az UNAS is egy-egy képviselőt küldhet az előkészítő bizottságba” - mondta Érsek.

Az UNAS által szervezett sztrájk több határátkelőn is megbénította a teherforgalmat, a medvei határátkelő előtt is kilométeres sorokban várakoztak a teherautók.

(Para, TASR)