HIVATALOS: Megépül az ötödik autógyár Szlovákiában!

Új autógyár épül Szlovákiában, amely már az ötödik lesz az országban.

HIVATALOS: Megépül az ötödik autógyár Szlovákiában!
Fotók: TASR/AP - további képekért kattints a fotóra!

A svéd Volvo Cars jelentette be, hogy autógyárat épít Kassa közelében, a Valaliky ipari parkban.

A beruházás össztértéke 1,2 milliárd euró. A szerződést pénteken írta alá Javier Varela, a Volvo Cars fejlesztésért és tevékenységekért felelős igazgatója, valamint Eduard Heger miniszterelnök és Richard Sulík gazdaságügyi miniszter.

A SME napilap azt írja, a Volvo legmodernebb autóit fogják összeszerelni Kassa közelében. A tervek szerint évente 250 ezer darabot fognak itt legyártani, és több ezer munkaerőre lesz szükség.

Richard Sulík gazdaságügyi miniszter hangsúlyozta, sikerült egy fontos célt elérni azáltal, hogy új befektető érkezik a keleti régióba, és ezáltal megközelítőleg 3300 új munkalehetőség létesül.

A kínai tulajdonban lévő Volvo tavaly márciusban jelentette be, hogy teljesen átáll elektromos autók gyártására és értékesítésére 2030-ra. Mivel a szlovákiai gyár a tervek szerint 2026-tól kezdheti el a működést, már itt is kizárólag elektromos autókat fognak gyártani. A gyár megépítése a tervek szerint 2023-ban kezdődhet el.

Azáltal, hogy a Volvo Szlovákiát választotta új gyártóüzemének helyszínéül, egy európai termelési háromszöget hoznak létre, amely magában foglalja a nyugat-európai genti (Belgium) és az észak-európai Torsland (Svédország) üzemeit.

„Teljes mértékben arra összpontosítunk, hogy elérjük a célt, hogy 2030-ra teljesen elektromos márkává váljunk a mobilitás terén, ami összhangban van szándékunkkal” – mondta Jim Rowan, a Volvo Cars vezérigazgatója és elnöke, hozzátéve, az európai terjeszkedés kulcsfontosságú ebből a szempontból.

„Nagyra értékelem, hogy a Volvo Cars úgy döntött, Szlovákiában építi fel új gyárát. Ez azt mutatja, hogy bíznak ebben az országban és a stabilitásában. Az új Volvo Cars gyár két okból is fontos számunkra. Először is Kelet-Szlovákiában hozzák létre, ami jelentősen javítja a térség társadalmi és gazdasági helyzetét. Másodsorban, csak elektromos autókat gyártanak majd az üzemben, ami a versenyképesség perspektíváját jelenti az új ökológiai korszakban a szlovák autóipar számára” – hangsúlyozta Eduard Heger miniszterelnök.

„Nagyon örülök annak, hogy hazánk sikeresen pályázott egy olyan megaberuházásért, amely fejlődést és sok munkahelyet teremt Szlovákia keleti részén. A mai napon sikerült teljesítenünk egy nagy célunkat – új befektetőt hozni országunk keleti részére, sok közvetlen és közvetett munkalehetőséggel” – mondta Richard Sulík, gazdaságügyi miniszter. A tárcavezető hozzátette, amikor tudomást szereztek róla, hogy a Volvo Európában szeretne gyárat létesíteni, sikerült felvenniük a kapcsolatot az illetékesekkel és e-mailekkel „bombázták” őket. Megjegyezte, már-már attól tartottak, hogy az üzenetek a spam-mappában kötnek ki, de végül sikerült egyezségre jutniuk.

A Volvo Cars egyébként közel 60 éve nem épített új autógyárat Európában. A svédországi gyár 1964-től, a belgiumi pedig 1965-től működik. Évente összesen 600 ezer járművet képesek legyártani.


(TASR/SME/para)