Hogyan befolyásolták az embereket a magas üzemanyagárak Szlovákiában? Sokan radikális döntést hoztak

Az emberek 30 százaléka a magas benzinárak miatt kevesebbet jár autójával, hogy spóroljon a tankoláson – derül ki az AKO ügynökség felméréséből, amit a TV JOJ Na hrane című műsorának megbízásából készített el.

Hogyan befolyásolták az embereket a magas üzemanyagárak Szlovákiában? Sokan radikális döntést hoztak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A válaszadók 28 százalékát sehogyan sem befolyásolták a magas árak, ugyanolyan gyakran járnak kocsijukkal és tankolnak, mint korábban. 18 százalékukat sehogyan sem befolyásolták az árak, mivel nincs autójuk. Voltak viszont olyanok is (5,8 százalék), akik azt válaszolták, hogy részben vagy egészben tömegközlekedésre váltottak a saját autó használata helyett. 6,5 százaléknyian külföldön kezdtek tankolni, ahol olcsóbb az üzemanyag.

A felmérésből kiderült, hogy a nemek közül nagyobb arányban (25 százalék) a nőknek nincs autójuk, viszont a férfiakra (33 százalék) nagyobb arányban nem volt semmilyen hatással a növekedő üzemanyagár, ugyanúgy használják járművüket, mint korábban.

Főként a 66 éven felüliek (43 százalék) jelölték meg azt a választ, hogy nincs autójuk. A külföldön való tankolást inkább az 50 és 65 év közöttiek (10 százalék) preferálják.

Ami a végzettséget illeti: főként az érettségivel nem rendelkezőknek (27 százalék) nincs autójuk, míg a főiskolai végzettségűek átlagon felüli gyakorisággal (37 százalék) válaszoltak úgy, hogy nem befolyásolta őket az üzemanyag-drágulás.

Főként Pozsony megyében válaszoltak úgy a leggyakrabban, hogy ugyanolyanok maradtak a vezetési szokásaik, mint korábban (45 százalék). A külföldi tankolást főként Nyitra (13 százalék) és Besztercebánya megye (10 százalék) lakosai preferálták.

A KDH (43 százalék), az SaS (41 százalék), az OĽaNO, a NOVA, a KÚ, a ZZ (39-39 százalék), valamint a PS (37 százalék) szimpatizánsai válaszoltak a leggyakrabban úgy, hogy a drágulás nem befolyásolta őket. Spórolás szempontjából kevesebbet járnak autójukkal az SaS és az SNS (35-35 százalék) szavazói. Főként az OĽaNO, a NOVA, a KÚ, a ZZ és a Smer (9-9 százalék) szimpatizánsai jelölték meg azt a választ, hogy saját autó helyett inkább tömegközlekedési eszközöket vesznek igénybe. Külföldre leggyakrabban a Republika (20 százalék) és a Hlas (12 százalék) szavazói járnak tankolni.

Az AKO ügynökség június 7. és 10. között végezte el a felmérést, amely során ezer 18 évnél idősebb személy véleményét kérte ki.


(noviny.sk)