Igazi sárga autóritkaságok szelték a csallóközi utakat (VIDEÓ)

Az esős idő ellenére több mint harminc sárga autó gyűlt össze Nyárasdon május elején. A 18. Škoda Felicia Fun találkozónak a helyi kemping adott otthont.

Igazi sárga autóritkaságok szelték a csallóközi utakat (VIDEÓ)
Fotók: Tóth Tamás (További képekért kattints!)

Bizonyára többen is felfigyeltek a Dunaszerdahelyen és környékén vonuló jellegzetes sárga autókra. Nem mindennapi látvány, hogy több mint harminc Felicia Fun vonul egymás után az úton, ez a típus mára ugyanis már ritkaságnak számít, csupán néhány száz példány maradt belőlük.

Az idei már a harmadik Škoda Felicia Fun találkozó volt Nyárasdon. Stégmár Tibor főszervezőtől megtudtuk, az elmúlt években nemzetközivé nőtte ki magát a rendezvény, hiszen nemcsak Szlovákiából, hanem Csehországból és Magyarországról is érkeztek a Felicia Fun szerelmesei, az autótulajdonosok pedig szívesen büszkélkedtek a vonzó sárga járgányokkal.

A videoriportban a főszervezőt, Stégmár Tibort, társszervezőjét, Kántor Olivért, valamint egy magyarországi vendéget, Bucholcz Róbertet kérdeztük.

„Mi egy nagy sárga család vagyunk. Minden alkalommal jönnek új érdeklődők, a csapat nagy része pedig mindig visszajár. Vannak akik Prágából, Mladá Boleslav környékéről érkeztek, de jöttek Magyarországról, Egerből, Veszprémből, Budapestről, valamint Szlovákia északabbi régióiból, Nagytapolcsányból, Privigyéről és Trencsénből is” – nyilatkozta Stégmár Tibor, aki fiával együtt öt évvel ezelőtt került a Škoda Felicia Fun csapatába.

A Škoda Felicia Fun valójában egy pick up széria, amelyet 1997-től kezdtek gyártani. A különleges színű jármű megálmodója egy attraktív autót szeretett volna alkotni, és eredetileg a mediterrán területek piacára, Olaszországba, Portugáliába, Spanyolországba szánták úgynevezett beach-autóként.

„Nálunk elsősorban standard pick upként használták, mára viszont kinőtte az eredeti küldetését, és valódi életstílussá vált. Vannak olyan megszállott tulajdonosok, akiknek három-négy példányuk is van belőle, de vannak olyanok is, akik annyira féltik, hogy esős időben ki sem jönnek vele” – tette hozzá Tibor.

A dunaszerdahelyi Kántor Olivér ugyancsak Felicia Fun-tulajdonos. „Ezeket az autókat három típusban gyártották: 1.3-as, 1.6-os és 1.9-es dízelmotorral – az enyém ez utóbbi. Manapság már egyre értésekebbek ezek a típusok, hiszen alig négyszáz fut belőlük, összesen pedig egészen pontosan 4021 darabot gyártottak” – mondja Olivér, majd hozzáteszi, új korában is elkérték a Felicia Fun árát, a 90-es évek végén több mint 400 ezer koronáért lehetett hozzájutni.

Pick up lévén többen kisteherautóként is használták, előnye pedig az, hogy négyszemélyes. Három színben jelent meg a piacon: sárga és okkersárga, sárga és zöld, valamint sárga és narancssárga kombinációval – ez utóbbiból van a legkevesebb.

A nyárasdi kemping környékén időközben hangos koncertbe kezdenek a békák, ami persze feltűnik a szervezőknek is.

„Ez nem véletlen, hiszen szinte mindegyik autón ott a békakirály, vagy bármi, ami békákkal kapcsolatos” – jegyzi meg mosolyogva Olivér.

Bucholcz Róbert Egerből érkezett a találkozóra, saját bevallása szerint a sárga autók szeretete hozta őket össze a szlovákiai és a cseh barátaival. „Először egy kis munkaautót szerettem volna, ami végül hobbivá és életstílussá vált. Az enyém egy osztrák autó, ami nagyon rossz állapotban volt, amikor rátaláltam. Egyedibbet szerettem volna  a többihez képest, ezért átfestettem fekete-fehérre. Később aztán rájöttem, hogy ez mégsem az igazi, ezért visszafestettem a gyári színre, sárga-zöldre. A barátkozás és a szórakozás mellett arra is jók az ilyen találkozók, hogy ötleteket merítünk egymástól és extrákkal tudjuk kiegészíteni az autóinkat. Az enyémben klíma és ülésfűtés is van, pedig már 21 éves” – mondta Róbert.

A háromnapos találkozóba több autós és családi program is belefért, többek közt ellátogattak a dunatőkési majálisra, ahol egy serleget is kaptak a községtől.


(fl, tt)