Így tüntesd el a jeget a szélvédőről

Pár hete a Csallóközbe is megérkezett a téli időjárás, és az autósok életét egyre gyakrabban keserítik meg a fagyos éjszakák.

Így tüntesd el a jeget a szélvédőről
Fotó: MTI - illusztráció

Akinek nincs lehetősége arra, hogy kocsiját éjszakára garázsban helyezze el, annak bizony rendszeresen meggyűlik a baja a befagyott szélvédővel.

Aki nem megfelelően megtisztított szélvédőjű autóval közlekedik, azt akár 50 eurós pénzbírsággal is sújthatják a rendőrök.

A jeget tehát nemcsak ajánlott, kötelező is eltüntetni a szélvédőről, mivel a szűk látótér nemcsak az adott sofőrt, hanem a közúti közlekedés többi résztvevőjét is fokozottan veszélyezteti. Hogy a kilátás megfelelő legyen, mindenképp meg kell tisztítani az oldalablakokat, és a hátsó ablakot is. Íme pár jótanács ahhoz, hogy ne legyen kínszenvedés a kaparás.

1. Legyen kéznél kesztyű!

Szobahőmérsékletből kilépni a fagyra eleve nem kellemes, de a kezet és az ujjakat különösen megviselheti a hirtelen hőmérséklet-változás. Ha nem akarjuk, hogy a művelet közben és a művelet után szúró fájdalom kínozza kézízületeinket, feltétlenül húzzunk kesztyűt, mielőtt elkezdjük lekaparni a jeget.

2. Fűtés!

A lustább sofőrök, illetve azok, akik nem sietnek sehova, sokszor nem hajlandók kézbe venni a kaparót, csak bestartolják a kocsit, maximumra állítják a fűtést és a ventilátort, és várnak. A várakozási idő természetesen a kinti hőmérséklettől és a kocsi típusától függ, de 5-10 perc általában elég arra, hogy a szélvédőről leolvadjon a jég. A módszer hátránya, hogy eltékozoltunk némi üzemanyagot, az oldalablakokról pedig nem feltétlenül olvad le a jég, így azt le kell kaparni - bár a művelet biztos, hogy könnyebb lesz. A fűtést érdemes bekapcsolni akkor is, ha kaparunk, mert mire végzünk, a kocsi már jó eséllyel bemelegszik.

3. Állófűtés?

A gépkocsik akár programozható állófűtéssel is felszerelhetők, ezzel megoldható, hogy mire reggel a kocsihoz érünk, a jég már leolvadt, az autóban pedig kellemes meleg uralkodik. Az állófűtés ráadásul a motor élettartamát is meghosszabbítja, azonban ára rendkívül borsos 1000-2000 euró között mozoghat.

4. Jégoldó spray!

A leggyorsabb befagyott szélvédő elleni fegyver a jégoldó spray - pár spriccelés az üvegre, az anyag másodpercek alatt hatni kezd, és könnyed mozdulatokkal tologathatjuk le a feloldódott jeget a szélvédőről és az ablakokról. Apró hátránya, hogy ha a szélvédő hideg, és a hőmérséklet is fagypont alatt van, vékonyan visszafagyhat az üvegre. Ez könnyen elkerülhető, ha a spray alkalmazása előtt bestartoljuk a kocsit, és beindítjuk a fűtést. Ha a kocsiba eleve fagyálló szélvédőmosót töltöttünk, azzal is elérhetjük a kívánt eredményt, azonban a hatás attól függ, hogy a mennyire higítottuk fel a folyadékot.

5. Nincs kaparó! Mit csináljak?

Pánikra semmi ok. Ha a szélvédő befagyott, de nincs kaparónk, ne essünk kétségbe. A művelet végrehajtásához használhatunk bankkártyát, vagy személyi igazolványt és jogosítványt is - ezek mindig vannak a sofőrnél. Csak arra kell ügyelni, hogy mozdulataink ne legyenek túl erőszakosak, mert a műanyag kártyák könnyen eltörhetnek. Utána pedig az első benzinkútnál vásárolhatunk egy rendes kaparót, azt pedig tartsuk az autóban, hogy mindig kéznél legyen.

(para)