Ilyen borsos bírságot kaphat, ha hóval az autóján indul útnak!

Kevesen tudják, hogy a rendőrök a havasan közlekedő járművek miatt is megbüntethetik a sofőröket.

A legtöbb sofőr időhiányra hivatkozva elhanyagolja a járművek alapos letakarítását havazáskor. A napokban a svájci autópályán kapcsoltak le egy svéd autóbuszt, amely 1,6 tonna hóval a tetején haladt az autópályán.


Fotó: Kantonspolizei Solothurn

Az elmúlt hetekben a szlovák rendőrség több olyan fotót is megosztott a hivatalos Facebook-oldalán, amelyen a sofőrök szemmel láthatóan nem vették komolyan a törvénybe foglalt kötelezettséget. Január közepén egy BMW-t csíptek el, melynek sofőrje nem vette a fáradságot, hogy az éjszakai havazás után letakarítsa a havat a kocsi hátsó ablakáról.

Egy héttel később egy újabb hanyag sofőr került fel a rendőrség Facebook-oldalára: az illető behavazott kocsival indult útnak, majd egy fékezést követően az összes hó a szélvédőjére zuhant. A történtekre ügyet sem vetett, haladt tovább, ráadásul még egy piroson is átment. Azután egy kicsit kiigazította a dolgot kézzel, de a hó java része még úgy is ott maradt.


Fotó: Rendőrség - Facebook

Szemmel látható, hogy az autókon lévő hó is komoly fejfájást okozhat a sofőröknek, a valódi veszély azonban akkor következik, amikor a hóréteg megfagy. Nagy sebességnél ugyanis nem kizárt, hogy a „kővé” dermedt jégréteg megadja magát, és eltalálja a mögöttünk haladó járművet. A jégdarabok képesek áttörni a szélvédőt, és akár emberi életeket is veszélybe sodorhatnak.

Így tüntesd el a jeget a szélvédőről

A legnagyobb veszélyt elsősorban a kamionok és a nagyobb járművek jelentik, de nem javasolt félvállról venni a személyautók letakarítását sem.

Már csak azért sem, mert a rendőrök akár meg is bírságolhatják a sofőrt, ha hóréteggel az autóján közlekedik. A törvény értelmében a sofőr, mielőtt útnak indul, köteles eltávolítani a járműről a jég- és hódarabokat, amelyek útközben elmozdulhatnak. A rendőröket valószínűleg nem fogja érdekelni, hogy a munkahelyünkre sietünk, vagy bármilyen más oknál fogva nem volt időnk letakarítani a kocsit.

Ebben az esetben akár 30-tól 50 euróig terjedő bírságot is kiszabhatnak, jogi eljárás útján 100 euróra is büntethetnek.


(parameter)