Íme, a Škoda új elektromos modellje, az Enyaq

Szerdán a Škoda hivatalosan is megkezdte az első elektromos SUV-jának szériagyártását. A cég szlovákiai képviselete elindította a konfigurátorát és ismert az új modell részletes árlistája is.

Íme, a Škoda új elektromos modellje, az Enyaq
Fotó: SME

A Škoda Enyaq iV gyártását ugyanazon a gyártósoron kezdték meg, mint az Octaviáét vagy a Karoqét, utóbbi összeszerelése már Pozsonyban is zajlik.

A vállalat tervei szerint amikor sikerül elérni a teljes kapacitást, napi 350 Enyaqot gyárthatnak le. A gyártósor átalakítása 32 millió eurós beruházást igényelt, ez magába foglalta már az épület statikájának megerősítését, az MQB és MEB alvázplatformokkal kapcsolatos technológia átállítását és  az akkumulátorokkal kapcsolatos biztonsági intézkedések szigorítását is.

A szlovákiai vásárlók valamikor 2021 első felében juthatnak hozzá az első First Edition kiszerelésű modellekhez. Az árban könnyebben elérhető Enyaq iV 60 vagy Enyaq iV 80-as verziók azonban Szlovákiában egyelőre nem elérhetők. Előbbi minimálisan 39 490, utóbbi 46 990 euróba kerül.

Németországban az Enyaq iV 50 alapverzió árát még lejjebb sikerült tolnia a cégnek, ott 33 800 euróért beszerezhető, ami ezáltal olcsóbb, mint a Renault Zoe vagy a Honda e.

(SME)