Infláció ide vagy oda, végre jó hírek érkeztek a használtautó-piacról

A vásárlók szempontjából jelenleg kedvezően alakul a használtautó-piac, ugyanis a nyár folyamán stabilizálódott a kocsik ára, sőt egyes esetekben csökkent is. Hátrányt jelent viszont a kínált járművek magasabb átlagéletkora, valamint az általuk megtett több kilométer – írja a HN.

Infláció ide vagy oda, végre jó hírek érkeztek a használtautó-piacról
Illusztráció (Fotó: TASR)

Éveken keresztül érvényes volt a használt autókra, hogy minél öregebb és elhasználtabb volt, valamint minél több megtett kilométerrel rendelkezett, annál olcsóbb volt. A koronavírus-járvány időszakában viszont ez megváltozott: a használt kocsik öregedtek, gyarapodtak bennük a kilométerek, az áruk mégis nőtt. Mindez az autógyárakat sújtó chiphiánynak volt köszönhető, amire idén év elején az ukrajnai háború rátett még egy lapáttal. A kereslet egyre nőtt, az új autókból viszont hiány volt, ez pedig felsrófolta az árakat.

És nem is kevéssel: az AAA Auto szerint például egy legfeljebb hároméves Škoda Fabia átlagára majdnem 4 ezer euróval nőtt, míg az Octavia ára hasonló kategóriában 18 700-ról 25 500 euróra emelkedett. Az árak idén is emelkedtek, de úgy tűnik, öt hónappal ezelőtt elérték a csúcsot, azóta ugyanis nem változtak. Sőt, az elmúlt három hónap során csökkenést is észleltek, Szlovákiában például átlagban 7,9 százalékosat. Ez főként annak volt köszönhető, hogy a nyári kirándulószezon során csökken az emberek érdeklődése a használt autók vásárlása iránt. Petr Vaněček, az AAA Auto és a Mototechna üzemvezető igazgatója szerint Szlovákiában a használt autók átlagára jelenleg 7 500 euró.

Újdonságnak számít viszont, hogy egyre nagyobb szakadék keletkezik a benzines és a gázolajjal működő autók között. Az eladási adatok szerint azonos modellek és felszereltség mellett ezer euró volt a különbség a két típus között, ez viszont mostanra 700 euróval nőtt. Vaněček szerint az energiadrágulás miatt az autósok kénytelenek alacsonyabb fenntarthatósági költségekkel járó járművet keresni. Ezért is kifizetődő számukra gázolajjal működő kocsit választani annak ellenére is, hogy azok jóval több megtett kilométerrel kaphatók. A szakértői vélemények között viszont nincs egyezség ezzel kapcsolatban, ugyanis bár gyakran alacsonyabb a járművek fogyasztása, az elmúlt időben ezt kompenzálja a drágább gázolaj a benzinkutakon.

A használt autók árának stagnálását, illetve csökkenését az is okozhatja, hogy megközelítőleg 10 százalékkal nőtt a kínálat, ennek minősége viszont romlott valamelyest. Az első tulajdonosok ugyanis megtartották autóikat, amiktől normális körülmények között már megváltak volna, így a bazárokba öregebb, illetve több megtett kilométerrel rendelkező járművek kerülnek.


(hnonline.sk)