Jeep Wrangler Unlimited: Megbirkózik minden tereppel

A Jeep Wrangler Unlimited már több mint 70 éve a szabadság szimbóluma, melynek volánja mögül soha nem látott oldaláról fedezhetjük fel és tapasztalhatjuk meg a világot.

Jeep Wrangler Unlimited: Megbirkózik minden tereppel
Fotók: Paraméter

A legapróbb részletet is nagy gonddal tervezték meg, így a formát és funkciót egyesítő finom tervezésű részletek a rövid utakon is maximális vezetési élményt és nem várt kényelmet biztosítsanak. A Jeep Wrangler Unlimited minden elemében egyesíti a funkcionalitást és a kényelmet.

A Wrangler a 4x4-es szabadság ikonikus megtestesítője. A modellt az olyan célirányosan tervezett kialakítás jellemzi, mint például a klasszikus hetes osztású hűtőrács, a kerek fényszórók vagy a lehajtható szélvédő. A Jeep egyik védjegye a felszerelhető kerék, ami nélkül el sem indulhatunk kalandozni. A konkáv formájú tárcsák előnye, hogy azok off-road vezetés közben sem karcolódnak.

A belső tér puhatapintású anyagokból készült és kiszűri a menetzajt. A modell rendelhető fűthető első ülésekkel és bőrülésekkel, valamint multifunkciós kormánnyal és krómozott sebességváltóval is. A középső konzolon elhelyezett tároló dobozban biztonságban tudhatjuk értékeinket, ezenfelül az ajtókon elhelyezett tároló hálóknak köszönhetően fontos tárgyaink mindig kéznél lehetnek.

A műszerfali kijelzők analóg műszerei kifejezetten műszaki jelleget kölcsönöznek a műszerfalnak. Az EVIC fedélzeti számítógépen olyan hasznos adatokat jeleníthetünk meg, mint például a külső hőmérséklet, az iránytű vagy a tankolásig megtehető távolság.

Ha kirándulni vagy egy hosszabb túrára indulunk autónkkal, akkor bizony nem kevés csomagot kell magunkkal cipelnünk. Azonban a lehajtott ülésekkel a 4-ajtós Wrangler csomagtere eléri a 935 litert, így mindennek bőven akad helye.

A lehajtható üléseknek köszönhetően a Wrangler belső terének mérete egyszerűen és kényelmesen változtatható. Az ülések teljesen lehajthatók vagy, ha még több helyre van szükségünk, akár ki is vehetők.

A Jeep Wrangler minden tereppel megbirkózik, páratlan teljesítményt nyújt hajtás, rugózás, irányíthatóság, hasmagasság és gázlómélység területén is. A modell simán megállja helyét a természet minden kihívásával szemben, akár az utakon, akár terepen.

A STOP / START technológiának köszönhetően a motor automatikusan leáll, ha a jármű egyhelyben áll, és elindul, ha a kuplungon nyomást érzékel. Vegyes használatban így 12%-al csökkenti az üzemanyag fogyasztást és 13%-al a CO2 kibocsátást.

A legkeményebb off-road kihívások leküzdésére tervezett Jeep Wrangler Unlimited Sport és Sahara modellek második generációs Command-Trac kétfokozatú osztóművel vannak felszerelve, amelyeknek az úgynevezett "SHIFT-ON-THE-FLY" funkciója lehetővé teszi a menet közbeni kapcsolást. Az osztóművel bármikor kiválaszthatjuk a megfelelő hajtási fokozatot, ezáltal javíthatunk a jármű fogyasztásán.

Az alapfelszereltséghez tartozik többek közt az elektromos ablakemelő, valamint a fűthető külső visszapillantó tükrök. A Wrangler gumiabroncsnyomás-figyelő rendszere rendszeresen ellenőrzi a kerekekben lévő nyomást. Ha a nyomásszint nem megfelelő, arról a műszerfalon világító fény értesít bennünket.

A Sport változat egy CD/DVD/MP lejátszós rádió 6 hangszóróval és AUX csatlakozóval van felszerelve, míg a Sahara és Rubicon változatok 6,5"-os érintőképernyővel, CD/DVD/MP lejátszóval, AUX csatlakozóval és GB-os merevlemezzel. A tájékozódásban segítségünkre lehet a külön rendelhető, érintőképernyős műholdas navigációs rendszer, ami hangvezérléssel aktiválható és részletes útvonaltervet biztosít.

A UConnect multimédiás rendszerrel könnyedén kezelhetjük mobiltelefonunkat, a műholdas navigációs rendszert, de akár az olyan elektronikus eszközöket is, mint például az iPod.

Jeep Wrangler Unlimited 2.8 CRD 75th Anniversary

2776 cm3

4 henger

147 kW (200 lóerő)

átlagfogyasztás: 9,1 liter

5 fokozatú automata váltó

EURO 6

A modell magas szintű kezelhetőséget, baleset-megelőzési funkciókat és ütközés esetén az utasoknak nagyfokú védelmet biztosít. Az ellenálló váz erős szerkezete tökéletes alapot képez a felfüggesztések megfelelő beállításához, emellett pedig biztosítja a kiváló vezetési dinamikát. A keresztrudak keretbe helyezése fokozza a Jeep Wrangler karosszériájának kivételes merevségét, valamint tovább erősítik annak off-road képességeit.

Az elektronikus érzékelőkkel felszerelt ABS rendszer megakadályozza a kerekek blokkolását, így nagyobb uralmat biztosít a jármű felett vészfékezés esetén. A rendszer képes felismerni, ha például földúton haladunk - ilyenkor az ABS kis késéssel lép működésbe, és csak ideiglenesen blokkolja a kerekeket, csökkentve a féktávolságot.

Baleset esetén a rendszer automatikusan bekapcsolja a külső lámpákat, és a légzsákok aktiválását követően feloldja az ajtók zárait.

A lejtmenetvezérlő zökkenésmentes és biztonságos leereszkedést tesz lehetővé még a legdurvább lejtőkön is anélkül, hogy akár csak érintenünk kellene a féket. Ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy a jármű sebességét csökkenteni kell, egyesével fékezi a kerekeket.

A Jeep Wrangler Unlimited-del semmilyen terep sem állhatja utunkat és páratlan vezetési élményben lehet részünk. A modell jelenleg nagyon jó áron, 42 000 euróért megvásárolható a Dunautóban.

-para-


A tesztautót a DUNAUTO bocsátotta rendelkezésünkre.