Jelentős változások jönnek a közutakon – súlyosabb büntetések járnak a szabályszegésekért

Szigorítják a büntetéseket a gyorshajtásért és a vezetés közbeni telefonálásért. Ez a közúti közlekedési törvény módosításából következik, amelyet a parlament csütörtökön fogadott el.

Jelentős változások jönnek a közutakon – súlyosabb büntetések járnak a szabályszegésekért
Fotó: Rendőrség - illusztráció

A közúti közlekedési szabályok súlyos megsértése közé tartozik a telefon kézben tartása és kezelése vezetés közben. Az ezért kiszabható büntetés 100 euró helyett 150 euró lesz az új szabályozás szerint, közigazgatási eljárásban pedig 200 helyett 300 eurót kell majd fizetni.

Azok a sofőrök is szigorúbb büntetésre számíthatnak, akik ismételten túllépik a maximálisan megengedett sebességet. Súlyos közúti szabálysértésnek is minősül ezentúl, ha lakott területen 50-nel, lakott területen kívül pedig 60-nal haladják meg a sebességet. Mindez azt jelenti, hogy ez is a három súlyos szabálysértés közé tartozik majd, amelyet ha 12 hónap alatt elkövet a sofőr, akkor kénytelen alkalmassági vizsgát tenni és autósiskolás kurzuson részt venni.

A gyorshajtás esetében nem emelkedik a büntetés mértéke, továbbra is 250 és 800 euró között szabható ki a helyszíni bírság.

A C és a CE kategóriájú jogosítványt már a 18 éves sofőrök is megszerezhetik – a korhatár eddig 21 év volt. A D és a DE kategóriák esetében a minimális életkor 24-ről 21-re csökken. A B csoportú vezetői engedélyeket 4250 kilogramm súlyig kiterjesztik az alternatív meghajtású járművekre.
 

(TASR)