Jelentős változások a közutakon: 21 éves busz- és 18 éves kamionsofőrök, emelkedő bírságok!

A nyáron számos változás lép hatályba a szlovák közutakon, némelyik már a napokban. Pontokba szedtük ezeket.

Jelentős változások a közutakon: 21 éves busz- és 18 éves kamionsofőrök, emelkedő bírságok!
Fotó: TASR-archív
  • 130 km/óra az autópályán mindenhol

Autópályán mindenhol 130 km/óra lesz a megengedett sebesség, függetlenül attól, hogy a sztráda áthalad-e egy községen (ilyen helyeken eddig 110 km/ó volt). Idén július 6-tól az EU vonatkozó rendelete szerint minden újonnan jóváhagyott autótípust intelligens sebességszabályozó asszisztenssel (ISA) kell felszerelni (2024. júl. 7-től ez már minden újonnan nyilvántartásba vett autónál érvényes lesz).

A közlekedésügyi minisztérium érvelése szerint az autópálya felsőbbrendű infrastruktúra, amelyet a magasabb sebességhatár miatt építenek, nincs ok arra, hogy a sebességkorlátot csökkentsék aszerint, hogy ez a közúttípus községen halad keresztül vagy sem. Ha mégis szükséges korlátozni, akkor azt jelzőtáblákkal oldják majd meg.

  • Bírságok, súlyos szabálysértések

Augusztustól súlyos szabálysértésnek minősül, ha valaki telefont tart és használ a kezében vezetés közben. A kiszabható bírság felső határa ezzel megemelkedik, helyszíni bírságként 100-ról 150 euróra, míg közigazgatási eljárás keretén belül kiszabható büntetésként 200-ról 300 euróra. El is tilthatják miatta a vezetéstől a sofőrt, egyszersmind beszámítódik majd ez is az egy év alatt elkövethető három súlyos szabálysértés közé. (Amely sofőr ezt kimeríti, mehet autóiskolai pótvizsgára, szakmai alkalmassági vizsgára, pszichológiai tesztre.) Ugyancsak a három súlyos szabálysértés közé sorolódik be, ha valaki 50-nel túllépi a megengedett sebességet községen belül vagy 60-nal azon kívül.

  • Jogosítványok

Az egyik legnagyobb változás, hogy bizonyos típusú jogosítványokat az eddigiektől sokkal fiatalabbak is megszerezhetnek a jövőben. A 3,5 t feletti tehergépkocsik és kamionok vezetésére feljogosító C és CE típusút például az eddigi 21 év helyett már 18 évesen meg lehet szerezni, míg az autóbusz vezetésére feljogosító D és DE jogsikat az eddigi 24 helyett 21 évesen. Addigra viszont persze meg kellene szerezni az alapszintű kvalifikációs kártyát. A belügyminisztérium útmutatójában szerepel, hogy akinek addigra csak a gyorsított kvalifikációja van meg, az 23 éves koráig csak 50 km-en belüli menetrend szerinti járatokat vezethet.

(Tvnoviny.sk)