Jó esetben április közepére elkészülhet a sikabonyi körforgalom

Március 1-jétől lezárják Dunaszerdahely egyik legforgalmasabb kereszteződését. A kivitelező által vállaltak szerint az ún. sikabonyi körforgalom, amely a Nagyabonyi út, a Kertész utca és a Czibók utca kereszteződésében jön létre, a városháza előrejelzése szerint 45 nap alatt készülhet el.

Jó esetben április közepére elkészülhet a sikabonyi körforgalom
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

A városi hivatal beruházási osztályának vezetője a helyi hírportállal közölte, hogy a forgalomelterelést már a belvárostól megkezdik. A Szabó Gyula utca és a Nagyabonyi út találkozásánál lévő Y kereszteződésnél jelezni fogják, hogy aki Lég irányába haladna, válassza a Szabó Gyula utcát válassza, majd Hodos felé haladjon tovább. Mivel a Dunaszerdahely tőszomszédságában lévő faluban is forgalmi korlátozások vannak érvényben a kanalizáció befejezése miatt, így számítani lehet némi torlódásra, de aki ezt az utat választja, legyen türelemmel.

A másik lehetőség a légi út felé a Borostyánkő utca (Jantárová), majd a Pozsonyi út, a Czibók, illetve a Rényi utca. Aki viszont a belváros felől érkezik, talán érdemes lesz már a VMK után a Jesenský utcát, majd a Pozsonyi utat választania.

A belváros felől Hodos, illetve Nagyabony irányába haladó menetrend szerinti buszjáratok ez idő alatt az Amadé László utcán mehetnek majd keresztül, ahol erre az időszakra megtiltják majd a parkolást.

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Az alábbiakban időrendbe szedjük a sikabonyi körforgalom tervének fontosabb momentumait:

  • Régóta tervezik ide körforgalom kiépítését, amit az is alátámaszt, hogy az egyik legkorábbi cikkünk, amelyben már szóba került, 2011-es, és akkor olyan kontextusban került szóba, hogy abban az évben azt a VMK előtti tér rekonstrukciója során elkövetett hibák miatt kellett beáldozni.
  • A 2019-es volt az első év, amikor már konkrét lépések történtek a körforgalom megépítése érdekében, elkészült például annak terve és megkezdődtek a körforgalom tervezett területét érintő telekrendezési egyeztetések is. 
  • Ezek elhúzódtak mind a kereszteződés egyik sarkában töltőállomást üzemeltető OMV vállalattal, mind a Szlovák Földalappal, ráadásul 2019 őszén még a Szlovák Gázművek is ráébredt, hogy szükséges áthelyezni a vezetékeiket is, ami miatt az egész beruházás már végérvényesen áttolódott az idei évre.
  • Az OMV-vel folytatott tárgyalások 2020 nyarának közepéig elhúzódtak, hiába döntött a képviselő-testület már 2019 szeptemberében az inkriminált 225 négyzetméteres parcella megvásárlásáról. Ez egyébként a Nagyabonyi út és a Czibók utca sarkán lévő telket jelenti, ami pillanatnyilag a letérősáv a Czibók utcára. Ezt a részt 8300 euróért vásárolta meg Dunaszerdahely az OMV-tól.
  • A körforgalom megépítése egyike volt annak a két beruházásnak, amelyeket az önkormányzat a járványhelyzet által eredményezett bevételkiesés ellenére is benne hagyott a 2020-as költségvetésben, ennek ellenére az ezzel kapcsolatos munkálatok lényegi, látható része mégis 2021-re tolódott. Ősszel csupán kisebb munkálatok zajlottak le, mint például a sikabonyi temető kerítésének, valamint a Nagyabonyi út és a Czibók utca sarkán lévő kukatároló áthelyezése. 
  • A 2020 ősze folyamán lefolytatott közbeszerzést a Metrostav vállalat alá tartozó pozsonyi székhelyű Metrostav DS társaság nyerte. A szerződést december 4-én írták alá és december 9-én került fel a város weboldalára.
  • December első felében hagyta jóvá a képviselő-testület a gázművek által szintén igényelt szolgalmi jogot.
  • A körforgalom városi és megyei közös beruházásból valósul meg, 2019-ben 458 ezer eurót hagytak jóvá erre a célra, amiből 250 ezer eurót téríthet a megye. A Metrostavval kötött szerződés szerint a cég 356 153 euróért építi meg a körforgalmat, ebből 115 ezret visz el az egyik alvállalkozó, az Idea Invest, mely a bontási és földmunkákat, vezetékekkel kapcsolatos szakmunkákat végzi majd el. A korábban jóváhagyott összeghez képest tehát olcsóbban megvalósulhat a beruházás, noha egyáltalán nem kizárt, hogy időközben nőni fognak a kivitelezés költségei.

(SzT)