Jó hír az autósoknak: végre olyat tapasztalhattak a benzinkutakon, amire nagyon rég volt példa

Hosszú idő után csökkent a benzin és a gázolaj ára a szlovákiai benzinkutakon, ennek ellenére továbbra is elképesztően magas összeget kell fizetni a tankolásért – írja a TV Noviny.

Jó hír az autósoknak: végre olyat tapasztalhattak a benzinkutakon, amire nagyon rég volt példa
Fotó: TASR

Az Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu - DBP) honlap elemzői június végén azt jósolták, hogy július elején visszaesés jöhet a benzinárakat illetően.

Stanislav Pánis a TV Novinynek elmondta, feltételezései szerint az olajárak az elkövetkező időben stabilizálódhatnak, sőt enyhén csökkenhetnek is. Mindez azért történhet, mert a piac kezdi figyelembe venni a recesszió kockázatát.

A jövendölések pedig beigazolódtak: míg szerdán 1,95 euró környékén volt a benzin ára literenként, addig csütörtökön már csak 1,93 eurónál. A gázolaj valamivel drágább.

A gyakorlatban viszont ezt az autósok nem igen érzik meg a pénztárcájukon. Ahhoz, hogy egy átlagos, 50 literes benzintartály megtöltésén legalább 10 eurót spóroljanak, az áraknak legalább 20 centtel csökkenniük kellene. A benzinárak év eleje nőnek, amit az ukrajnai háború csak felgyorsított. Csupán összehasonlításként: az elmúlt fél évben 50 centtel nőtt az üzemanyag ára literenként.


(tvnoviny.sk)