Jó hír a sofőröknek: jelentősen csökken az elmulasztott műszaki vizsga miatti bírság

Új törvény lép érvénybe, amely a közúti forgalomban résztvevő járműveket átfogó módon szabályozza.

Jó hír a sofőröknek: jelentősen csökken az elmulasztott műszaki vizsga miatti bírság
Forrás: cas.sk - illusztráció

Jó hír a járművezetőknek, hogy csökken a kötelező műszaki és károsanyag-kibocsátási ellenőrzés elmulasztása miatt kiróható bírság összege. A törvény lehetővé teszi a jobb kormányos gépkocsik behozatalát. A járművek jóváhagyására vonatkozó, új előírásokat tartalmazó törvényben egy olyan uniós intézkedéscsomag is szerepel, mely a gépjárművek műszaki állapotának ellenőrzésével függ össze.

Azok az érdeklődők, akik új STK-vizsgálóállomást szeretnének nyitni, május 20-tól nyújthatják be kérelmüket a közlekedésügyi minisztériumba.

„Olyan új intézkedéseket illesztettünk bele a törvénybe, melyek teljes mértékben összhangban vannak az Európai Unió jogrendjével. Bővítjük a vizsgálóállomások (STK-állomás) hálózatát, hogy a járművezetőknek több lehetőségük legyen a gyors és minőségi ellenőrzésre“ – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

A közlekedésügyi minisztérium új, a törvényekben leírtaknak megfelelő STK és EK mérőállomások létrehozását fogja engedélyezni a már meglévő hálózatok mellett. Az egyes járásokban és kerületekben meghatározzák ezeknek az állomásoknak a kötött számát.

Az újabb STK-állomások létrejötte függ az adott járásban bejegyzett járművek számától, valamint attól, hogy teljesül-e az adott mérőállomás ellenőrző gépsorainak több mint 25 százalékos kihasználtságának feltétele.

További feltétel, hogy a helyhez kötött műszaki ellenőrző állomásnak az adott járásban ne legyen elégséges a kapacitása a szomszédos járásokat magába foglaló vonzáskörzetek kiszolgálása miatt, vagy hogy ezt a közlekedési infrastruktúra regionális feltételei megkívánják. Annak érdekében, hogy a lehető legátláthatóbb és leghatékonyabb módon adhassák be kérvényeiket az érdeklődők, a minisztérium nemcsak a kérelmek és a kulcsfontosságú számítások mintáit dolgozta ki, hanem részletes útmutatót is készített a kérelmek benyújtására vonatkozóan, amely a honlapján érhető el.

Az új törvényben 2018. május 20-tól módosulnak az időben történő műszaki és károsanyag-kibocsátási ellenőrzések elmulasztása miatt kiszabható bírságok.

A változás azokat érinti, akik az bírságolás után 15 nappal elvégzik az ellenőrzést, illetve befizetik a bírság egyharmadát, azaz 55 eurót.

Ebben az esetben a bírságot teljes mértékben megtérítettnek fogják tekinteni. Amennyiben a gépjármű tulajdonosa ezt nem teszi meg, az érvénytelen műszaki ellenőrzés miatt kapott büntetés változatlan, azaz 165 euró marad, és hasonlóképpen az érvénytelen károsanyag-kibocsátási ellenőrzés miatti bírság is ugyanolyan lesz, mint jelenleg, szintén 165 euró.

„Nem célunk a sofőrök megbírságolása, hanem, hogy biztonságos járművek közlekedjenek az utakon, melyek nem veszélyeztetik a közúti forgalom többi résztvevőjét. Ezekkel a jogszabály-változásokkal szeretnénk ösztönözni az embereket arra, hogy rendszeresen ellenőriztessék gépjárművüket“ – tette hozzá Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter.

Az  M1 kategóriás, jobb kormányos személygépkocsik behozatalának engedélyezését, mely május 20-tól érvényes, leginkább azok fogják értékelni, akik autójukat Ciprusról, Írországból, Máltáról, esetleg Nagy-Britanniából szeretnék beszerezni. Ezek a járművek a világítást, ablaktörlőket és visszapillantó tükröket tekintve a jobboldali közúti forgalomra kell, hogy legyenek alakítva. Ezeknek a feltételeknek való megfelelést a műszaki ellenőrzési szolgáltatás (bevizsgáló) fogja elbírálni.


(para)