Jó híreket kapott a SEAT

A Volkswagen konszernhez tartozó SEAT márka értékesítése 2,4 százalékkal bővült 2015-ben, ugyanakkor legnagyobb gyártóhelyén, a spanyolországi Martorellben a gyártás 7,8 százalékkal növekedett, ezzel várhatóan  fordulóhoz ért a SEAT csoportnál a korábbi évek veszteséges trendje.

Jó híreket kapott a SEAT

A cég közleményben tájékoztatott arról, hogy tavaly a 400 037 SEAT-ot adtak el világszerte, az értékesítés már harmadik éve növekszik.

Ulrich Selzer, a SEAT értékesítési igazgatója az MTI-nek elmondta: a SEAT számára az értékesítési volumen növelése továbbra is elsőrendű szempont. Ebben nagy szerepet szánnak a márciusban bemutatkozó terepjárónak, amellyel új szegmensben jelenik meg a márka.

A SEAT legfőbb piaca Spanyolország, ahol részesedése 7,5 százalékos. Tavaly a belföldi értékesítést 14,3 százalékkal, 77 ezer fölé tudták növelni. Fontos piac Németország is, itt 87 800 autót adtak el 2015-ben. Jók az eredmények Európán kívül is, Mexikóban, Algériában például 6 százalékos a piaci részesedés.

A cég tavaly novemberben azt jelentette be, hogy a következő két évében négy új modellel áll elő, ezek közül a SUV az első, amely márciusban, a Genfi Autószalonon mutatkozik be.

A SEAT martorelli gyárában tavaly 477 077 autót gyártottak, ezen a helyszínen az Ibiza és a Leon mellett Audi Q3 is készül jelenleg. A gyár kapacitása évi 620-630 ezer autó.

A SEAT csoport spanyolországi gyárai - Barcelona, El Prat de Llobregat és Martorell - mellett termelőhellyel rendelkezik Portugáliában, Szlovákiában és Csehországban. A járművek 80 százalékát exportálja, a világ 75 országában van értékesítőhelye.

A SEAT árbevétele 2014-ben megközelítette a 7,5 milliárd eurót, 390 500 jármű értékesített abban az évben.


MTI/para