Jön az elektronikus tesztelés – így szerezhetünk jogosítványt a jövő évtől

Jövő évtől már elektronikusan zajlanak a tesztelések a jogosítványért. A kérdések véletlenszerűen lesznek generálva, a teszthelyiségeket pedig a közlekedésrendészeten alakítják majd ki. A rendőrség számos pozitív hatást vár az új tesztelési módtól.

Jön az elektronikus tesztelés – így szerezhetünk jogosítványt a jövő évtől
Illusztráció (Fotó: TASR - Štefan Puškáš)

Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint minden teszt tíz témakörre osztott 40 kérdésből áll majd, amelyek megoldására 30 perc lesz. Minden kérdés 1, 2, 3 vagy 4 pontot ér majd, és maximálisan 100 pontot lehet elérni. A szóvivő szerint legalább 90 pontot kell majd elérni a teóriarész sikeres abszolválásához.

A rendőrség szerint a belügyminisztérium megközelítőleg 1400 kérdést tartalmazó adatbázissal rendelkezik. Az egyes témakörök a jelenleg érvényben lévő tanterv szerint vannak kialakítva. Emellett készülőben van egy rendszer is, amely gyakorlóteszteket generál. Ez majd a belügyminisztérium oldalán lesz elérhető.

A rendőrség szerint az elektronikus úton történő tesztelés pozitív hatással lesz a közlekedés biztonságára, valamint a balesetek, illetve utakon történő halálesetek számának csökkentésére. A változás emellett korlátozhatja, adott esetben pedig teljesen meggátolhatja az esetleges korrupciót.

A rendelet 2023. január 1-én lép élete, a belügyminisztérium viszont tárcaközi véleményezésre bocsátotta a javaslatot, hogy csak áprilistól legyen érvényes. Ezt azzal indokolja, hogy problémákba ütköztek a szükséges technika biztosításában a teszthelyiségeket illetően.


TASR/para