Jövőre már mi is környezetbarátabb, E10-es benzint tankolhatunk – de mit is jelent ez?

Változás előtt állnak a gépjárművezetők, az újévtől ugyanis már Szlovákiában is tankolhatnak magasabb bioetanol tartalmú 95-ös oktánszámú, ún. E10-es benzint, ami némileg környezetbarátabbnak számít.

Jövőre már mi is környezetbarátabb, E10-es benzint tankolhatunk – de mit is jelent ez?
Illusztráció

A parlament még október közepén hagyta jóvá az erre vonatkozó törvényjavaslatot, Zuzana Čaputová pedig most aláírta.

Zuzana Oprchalová, a Szlovák Kőolajipari és Kereskedelmi Szövetség (SAPPO) elnöke szerint ugyanakkor a tagjaik többsége továbbra is mérlegeli, hogy az E10-es mellett továbbra is árulnák az ún. E5-ös benzint, hogy megmaradjon a gépjárművezetők választási lehetősége. Másrészt szeretnének hozzájárulni a klímaváltozás lelassításához, ezért van szükség az E10-esre.

A Joj TV úgy tudja, hogy az eredeti 95-ös oktánszámú E5-ös benzin valójában megszűnik, és amit E5 név alatt fognak kínálni, az már a drágább, 100-as oktánszámú prémiumkategóriás benzin lesz.

Radoslav Jonáš a Bioüzemanyagok Gyártásáért Szövetségtől leszögezte, hogy amit ma tankolhatunk E5-ös név alatt, az a benzin 5-7,4% bioetanolt tartalmaz, a változás pedig annyit takar, hogy ez a részarány növekszik meg 9%-ra, ez lesz az E10.

Az egyes autók könyvecskéjében megtalálható, hogy ilyen benzint tankolhatnak-e beléjük, a Joj TV információi szerint viszont a viszonylag öregebb, 2003-2005-ös gyártású autóknál lehet ez gond. Zuzana Oprchalová szerint ehhez olyan motorra van szükség, amely kompatibilis a 10%-ig terjedő bioetanol tartalmú benzin használatával.

Ezt az ökologikusabb benzint lehet már tankolni például Németországban, Franciaországban, Finnországban, de Magyarországon is. Radoslav Jonáš szerint az európaiak mintegy 40%-a, kb. 200 millió polgár már ilyen benzint tankolhat, ráadásul olyan országokban is, ahol átlagban idősebbek a gépjárművek, mint Szlovákiában.

Egyelőre kérdéses, hogy ez mennyire fogja érinteni a benzin árát, mivel bizonyos vélemények szerint minden ilyen változás esetén a benzinár emelkedett.

E5-ös benzint mintegy 10 évvel ezelőtt kezdtek használni, azt megelőzően az üzemanyagnak nem volt bioetanol tartalma.

(Noviny.sk)