Kezdődik a több hónapos pozsonyi pokol!

Hétfőtől megkezdődtek a súlyos közlekedési korlátozások a fővárosban, a D4-es körgyűrű illetve a Mlynské Nivy autóbusz-pályaudvar építkezési munkálataival összefügésben. Előbbi több évig elhúzódó korlátozásokra lehet számítani, a pályaudvart illetően azonban hónapokról van szó.

Kezdődik a több hónapos pozsonyi pokol!
Fotó: SITA

A főváros és a rendőrség is figyelmeztetett, hogy az elkövetkezendő időszakban sok türelemre lesz szükség a sofőrök részéről. 

Útmutató a pozsonyi főpolgármestertől, Matúš Vallótól:

A mai naptól ingyenesen közlekednek Pozsonyban a városi tömegközlekedés 75-ös, 201-es, 202-es, 212-es és X72-es járatai, hogy ezzel is enyhítsék a közlekedési csomópontokra nehezedő terhet.

Hétfőn hajnalban már fél hatkor figyelmeztettek az első kocsisorok kialakulására a 63-ason Dénesd (Dunajská Lužná) és Csölle (Rovinka) között, ahol rendkívül lassan haladtak a kamionok és a tehergépkocsik. Hat órakor Ivánkánál, Dénesdnél és Dunahidasnál is 10 perces várakozásról tudósítottak.

A SME tudósítása szerint 6 óra után elkezdtek telítődni a pozsonyi utak, a Gagarinova, illetve a Kikötúi hídtól a Bajkalská irányában. 

A rendőrség korábban jelezte, hogy a Gagaroniván, a Prievozskán és a Bajkalskán a személykocsi-forgalom nem használhatja a jobb sávot, az ugyanis a buszoké, illetve teherkocsiké. Aki mégis így tesz, az pénzbírságot kockáztat.

Pozsony több kamerát is kihelyezett a fővárosba bevezető utakra, melyeken online is élőben figyelemmel követhetjük a helyzetet. Dénesdről például az aktuális forgalmi szituációt ITT, Csöllén ITT, Vereknyén ITT.

Hét óra előtt a Gagarinován kezd súlyosodni a helyzet, ahol 15 perc aljutni a Tomášikova letérőig, emellett a Vereknyén és Püspökin áthaladókhoz csatlakoznak autósok a körgyűrűről. 20 perces várakozással kellett ekkor számolni a Kikötői híd és a reptér között. A régi szenci úton 35 perces a várakozás.

Reggel nyolckor jelezték, hogy a helyzet meglepően jó a fővárosban.  A SME a Bajkalská-Gagarinova kereszteződésénél várakozó rendőröket idézve azt írja, hogy a helyzet jobb mint egy normális hétköznapon.

A legnagyobb komplikációkra a Kikötői hídról a Bajkalská felé való lekanyarodásnál lehet számítani, emellett már a Lafranconitól az Einsteinován keresztül végüg kocsisor alakult ki.

(SME)