Könyörögnek a magyar benzinkutasok, hogy ne náluk tankoljunk – így védekeznek a szlovákiai „tankolóturisták” ellen

Az üzemanyagár-stop miatt jelentős veszteségeket szenvednek el a magyarországi benzinkutak.

Könyörögnek a magyar benzinkutasok, hogy ne náluk tankoljunk – így védekeznek a szlovákiai „tankolóturisták” ellen
Fotó: TASR - illusztráció

Egyes kiskereskedők már könyörögnek az autósoknak, hogy ne náluk tankoljanak, mert különben csődbe mennek – írja a 24.hu

portfolio.hu szúrta ki, hogy egy Tolna megyei benzinkút tulajdonosa azt írta a Facebookon, hogy a benzinár-stop megszüntetéséig ne náluk tankoljanak, különben kénytelenek lesznek bezárni.

A megosztott táblázat alapján jelenleg a 95-ös benzint 482 forintért szerzik be, a gázolaj literjét 492 forintért, így a 480 forintban maximált hatósági ár mellett -2, illetve -12 forint a literenkénti veszteségük.

"Köszönjük Magyarország kormányának, hogy amíg ők mennek előre, addig mi hátra” – írták a bejegyzésben.

Több benzinkút úgy döntött, korlátozzák, hogy maximálisan mennyit lehet tankolni, a Népszava szerdán azt írta, közel száz töltőállomás jutott erre az elhatározásra. A kialakult helyzetre a szlovákiai és az ausztriai "tankolóturisták" csak rátesznek egy lapáttal.

Számos töltőállomáson már csak legfeljebb 10 litert lehet tankolni fejenként, máshol legfeljebb hat autós tankolhatja tele a kocsiját.

A jelek szerint a magyar kormány már számol azzal, hogy több benzinkút ideiglenesen felfüggeszti a tevékenységét, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán ugyanis hétfőn délután megjelent az útmutató, hogy mi a teendő ebben az esetben.

Mint ismert, az egyre csak emelkedő üzemanyagárak miatt november 15-től három hónapig a kormány hatósági árat vezetett be a dízelre és a 95-ös benzinre, múlt héten pedig az intézkedést újabb három hónapig meghosszabbította. A beszerzési árakat viszont nem maximálták, így azok jelenleg is meghaladják a hatósági árat.


(24.hu/TASR)