KORONAVÍRUS: Legkésőbb kedd déltől leáll a Volkswagen pozsonyi, stupavai és turócszentmártoni gyára is

Peter Pellegrini már vasárnap bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzések terjedését lassítandó hamarosan felfüggeszti termelését a legnagyobb szlovákiai autógyártó, amit nem sokkal később szóvivőjük is megerősített.

KORONAVÍRUS: Legkésőbb kedd déltől leáll a Volkswagen pozsonyi, stupavai és turócszentmártoni gyára is
Fotó: TASR

Lucia Kovarovič Makayová elmondta, hogy az anyavállalattal szorosan együttműködve előkészíti a termelés visszavonásig történő leállítását Szlovákiában. Hozzátette, hogy rögtön hétfőn ezt még nem tudják megtenni, mivel szükség van arra, hogy a technológiájukat fokozatosan állítsák le, beleértve a logisztikai folyamatok felfüggesztését is. Ez azért is szükséges, hogy az aktuális megrendeléseiket, melyek már a gyártósorokon futottak, be tudják még fejezni.

Azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy pontosan mikor kerül sor a leállásra a három műszakban működő gyárban, de a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy kedden a déli műszak már nem kezdi meg a munkát. Az elmúlt hétvége előtt azzal számoltak, hogy legkésőbb csütörtökön beszüntetik a működést.

A leállás érinti a Volkswagen mindhárom szlovákiai üzemét. A turócszentmártoniban váltóműveket és alvázakat gyártanak, a stupavaiban pedig szerszámkészítő műhelyük működik. A leállás mintegy 12 ezer munkásukat érinti közvetlenül, közvetetten pedig a beszállítóikat is, melyek vélhetően szintén a termelésük csökkentésével számolhatnak.

Ez az intézkedés vélhetően kihat a többi ipari szereplőre is, a Denník E azonban arról ír, hogy a nyitrai Jaguar Land Rover egyelőre azt jelezte, folytatják a gyártást.

A Volkswagen jelezte, hogy nincs fertőzött munkatársuk, néhányan vannak karanténban. Ehhez képest Pellegrini azt állította, hogy van egy fertőzöttjük.

(Denník N)