Látni a fényt az alagút végén – úgy tűnik, mégsem repül két euróig az üzemanyagár

A jelek szerint az elkövetkező időben már nem várható az üzemanyag további drágulása Szlovákiában, az elmúlt hetek enyhe csökkenését követően az árak stabilizálódnak – írja a SME.

Látni a fényt az alagút végén – úgy tűnik, mégsem repül két euróig az üzemanyagár
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a 13. kalendáriumi hétben jelentősen drágult a benzin és a nafta Szlovákiában: a 95-ös benzin ára 3,4 százalékkal nőtt, és átlagban 1,758 eurót fizettünk literéért. A 98-as benzin átlagára elérte az 1,951 eurót, míg a nafta ára először lépte át az 1,7-es határt – átlagban 1,725 eurót fizettünk literéért.

Évközi viszonylatban a 95-ös benzin kb. 30 százalékkal drágább, a 98-as 26 százalékkal, a nafta pedig 47 százalékkal. Míg év elején a Brent olaj hordónkénti ára 80 dollár körül mozgott, addig az ukrajnai háború kitörése után 110 és 130 dollár közötti szintre emelkedett. Az elmúlt időben a fekete arany ára fokozatosan csökkent, az elmúlt héten pedig 100-108 dollár között mozgott hordónként.

Ez a csökkenés a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) döntésének köszönhető, amely 120 millió hordónyi olajt szabadított fel stratégiai tartalékaiból. Ennek felét az Egyesült Államok, a másik felét pedig a többi tagállam szabadítja fel. Az Egyesült Államok emellett korábban jelezte, hogy további 120 millió hordónyi olajt szabadít fel, így tehát 180 millió hordót küld a piacra. A tagállamok megállapodása így az elkövetkező időben várhatóan fékezni fogja az olaj árának növekedését, de ez nagyban függ majd az ukrajnai háború alakulásától és attól is, hogy az Európai Unió bevezet-e szankciókat az orosz olaj behozatala ellen.


(SME)