Már a hullaházban lett volna a helye ilyen alkoholszinttel, de a 49 éves nő a volán mögé ült

Alkoholrekordot mértek a rendőrök kedden Pőstyénben (Piešťany) - tájékoztatta Paramétert Mária Linkešová, a Nagyszombat Megyei Rendőrkapitányság szóvivője.

Már a hullaházban lett volna a helye ilyen alkoholszinttel, de a 49 éves nő a volán mögé ült
Fotó: rendőrségi felvétel - illusztráció

A pőstyéni rendőrök kedden állítottak meg közúti ellenőrzés céljából egy Škoda Fabia típusú személygépkocsit, amit egy 49 éves nő vezetett. Martinát megszondáztatták, és a műszer 2,72 mg/l alkoholt mutatott ki leheletében, amely véralkoholszintre átszámítva 5,67 ezrelék. A rendőrök nem hittek a szemüknek, hiszen ez az érték súlyos alkoholmérgezésnek számít.

"Ilyen magas véralkoholszint esetén már az alany elveszíti az eszméletét, testhőmérséklete pedig veszélyesen alacsony szintre csökken le. Légzés és keringés koordinálatlanná válik, rosszabb esetben a légzés leállhat. Az alkoholmérgezés szélsőségesen magas szintjén, 5 ezrelékpont feletti véralkoholszintnél már gyakorlatilag az élettel összeegyeztethetetlen állapot lép fel, az illető életét kis eséllyel lehet csupán megmenteni"

- írják az orvosi szaklapok.

Az intézkedő rendőrök a helyszínen azonnal bevonták a 49 éves nő járművezetői engedélyét, majd őrizetbe vették, és rendőrségi cellába helyezték. Ahhoz, hogy ki tudják hallgatni, ki kell józanodnia - ám a rendőrségi közlemény szerint ez szerda délelőtt még nem történt meg.

A sofőrre ittas állapotban történő közúti veszélyeztetés miatt egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, ügyét "szupergyors" eljárás keretén belül fogják tárgyalni.

(parameter)