Már nem érvényes a régi mondás, hogy a benzin drágább a gázolajnál – újfent átírták az árcédulákat a szlovákiai benzinkutakon

Rövid időn belül 1,80 euró fölé emelkedett a gázolaj ára, így már több mint 15 centtel drágább, mint a benzin. Április óta ez a legjelentősebb különbség a két üzemanyag ára között, és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval – írja a TV Noviny.

Már nem érvényes a régi mondás, hogy a benzin drágább a gázolajnál – újfent átírták az árcédulákat a szlovákiai benzinkutakon
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Több mint egy évtizeden keresztül a benzin mindig drágább volt a gázolajnál Szlovákiában, és senkinek meg sem fordult a fejében, hogy ez akár fordítva is lehetne. Az orosz inváziót követően viszont radikális változások történtek a világpiacon, áprilisban pedig a gázolaj ára először meghaladta a benzinét.

Ez az állapot rövidebb szünetekkel a mai napig megmaradt, az elmúlt hetekben viszont nőni kezdett a szakadék az üzemanyagárak között. Amíg a nyár eleje óta a benzin ára fokozatosan 1,70 euróra csökkent, addig a gázolajé augusztus felétől újfent nőni kezdett. Utoljára kedden írták át az árcédulákat a benzinkutakon, így a sofőrök jelenleg 1,85 euróért tankolják a gázolajat.

František Burda, a FinGo.sk elemzője szerint a hidegebb hónapok megérkezésével egyre nő majd a kereslet a motor- és kőolaj iránt, ami azt eredményezheti, hogy a gázolaj ára is megugrik majd a benzinkutakon.

A benzinárat ezidáig csökkenő tendencia jellemezte, noha az elmúlt hetekben gyakorlatilag semerre sem mozdult. Az autósok jelenleg literenként 1,70 euróért tankolhatnak benzint, ami április óta a legkedvezőbb ár. A tavalyi áraktól viszont még nagyon távol vagyunk, ehhez további 30 centes visszaesésre lenne szüksége, Burda viszont erre nem sok esélyt lát.


(tvnoviny.sk)