Már tudni, mi okozta a nyitragerencséri buszbalesetet, melyben 12-en haltak meg

Elkészült a szakértői vélemény Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb közúti balesete, a tavaly novemberben, Nyitragerencsér kataszterében történt, 12 áldozatot követelő buszbaleset ügyében.

Már tudni, mi okozta a nyitragerencséri buszbalesetet, melyben 12-en haltak meg
Archív felvétel

Egy Nyitra és Aranyosmarót között menetrend szerint közlekedő, javarészt iskolásokat szállító autóbusz és egy kavicsot szállító teherautó karambolozott az első osztályú 65-ös úton. A teherkocsi a baleset előtt szemtanúk elmondása szerint megbillent valami miatt, majd a busz oldalának hajtott, emiatt a busz az árokba, a teherautó pedig az útra borult. 

A baleset azon az útszakaszon történt Nyitragerencsér közelében, amelyet az R1-es 2011-es megépülése előtt halálútnak neveztek. Az utat számos kis kereszt övezi, melyekhez az itt elhunytak hozzátartozói rendszeresen mécseseket hordanak.

A balesetnek 12 áldozata volt, közülük négy kiskorú. Az elhunyt fiatalok a nyitrai műszaki szakközépiskola, valamint a Párovská utcai gimnázium tanulói voltak. A 12 elhunyt közül kilencen a többségében magyarok lakta Kolon (Kolíňany) községből származtak.

A baleset kapcsán 8 hónapon keresztül készült a szakvélemény, a szakértők azt a jövő héten adják át a vizsgálótisztnek, aki a balesettel foglalkozik - tudta meg a Nový Čas.

"Sajnos a törvényből kifolyólag nem árulhatjuk el, mi okozta a balesetet, azt ugyanis csak a vizsgálótiszt állapíthatja meg. Azt elmondhatom, hogy több tényező is közrejátszott. Szóba került egy hullám is az úttesten, annak viszont csekély szerepe volt" - fejtette ki Gustáv Kasanický, a szakértői csoport vezetője.

Kasanický szavai szerint a szakvélemény összeállítását hátráltatta a koronavírus-járvány is. "Három hónapon keresztül nem dolgoztunk, de ez így is nagyon összetett, mivel számos mérést és laboratóriumi tesztet végeztünk, valamint a rekonstrukció céljából várnunk kellett a megfelelő időjárási körülményekre" - fogalmazott.

Renáta Čuháková rendőrszóvivő közlése szerint a vizsgálótiszt a szakvélemény nélkül nem tudott továbblépni, de most folytatódhat az eljárás.

Az útszakaszt, ahol a baleset történt, azóta újraaszfaltozták.

(Nový Čas)