Másodrendű útszakaszok fizetőssé tételéről tárgyal Nagyszombat megye

A Nagyszombat megyei önkormányzat a közlekedési minisztériummal tárgyal egyes másodrendű útszakaszok fizetőssé tételéről a teherforgalom számára.

„Főleg külföldi kamionok kerülik el a jelenlegi fizetős szakaszokat és alacsonyabb rendű utakon közlekednek. Az útdíjból ezeket a szakaszokat javíttatnák meg, és egyúttal azt reméljük, hogy kevesebb kamion fog a falvakon áthaladni, megkönnyítve ezzel a lakosság életét” - jelentette ki Jozef Viskupič megyeelnök a Jaroslav Kmeť közlekedési államtitkárral folytatott tárgyaláson.

A megyei önkormányzat július végén szavazott a másodrendű utak fizetőssé tételéről és felhatalmazta a megye vezetését, hogy kezdjen tárgyalásokat a közlekedési tárcával.

A megye és a minisztérium, valamint a Nemzeti Autópálya-társaság összesen 16 szakaszt jelölt ki a megyében, ezek a jövő évtől lehetnének fizetősek. A fő cél a nemzetközi tranzitforgalom fizetőssé tétele úgy, hogy ez ne legyen negatív hatással a helyi fuvarozókra.

„A külföldi kamionok tönkreteszik az útjainkat, hiszen nem ilyen forgalomra tervezték és építették őket. Egy igazságos útdíjrendszer kidolgozására törekszünk, figyelembe véve a helyi lakosság érdekeit, továbbá a helyi fuvarozókét is, akikre a tranziton kívül nem vonatkozna az útdíjfizetés” - tette hozzá Viskupič.

(TASR)