Még egy indok az ittas vezetés ellen: mutatjuk, mivel jár és mennyibe kerül a jogosítvány visszaszerzése

 A TV JOJ utánajárt, mennyibe is kerül a jogosítvány visszaszerzése, ha valakit ittas vezetésen érnek.

Még egy indok az ittas vezetés ellen: mutatjuk, mivel jár és mennyibe kerül a jogosítvány visszaszerzése
Illusztráció (Fotó: TASR)

Míg 2015 első felében megközelítőleg 4340 autóst értek ittas vezetésen Szlovákiában, addig idén ez idő alatt 900-zal többet.

Ha letelik a vezetéstől való eltiltás, még nem jelenti azt, hogy a sofőr automatikusan visszakapja a jogosítványát. Egy hosszadalmas és nem mellesleg drága procedúra vár rá. Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint, ha valakit ittas vezetésen érnek, a rendőr dönti el, hogy az illetőt orvoshoz küldi-e a függőség kivizsgálására. A pszichiátriai vizsgálat megmutatja, hogy véletlen fogyasztásról van-e szó, vagy rendszeres a dolog. Ha kiderül, hogy az illető függő, további pszichiátriai kivizsgálásokon kell részt vennie. Hasonló az eljárás az egyéb, függőséget okozó szerek esetében is. Ha a sofőr jogosítványát kettő vagy több évre bevonják, egészségügyi, mentális és alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie.

Amennyiben a rendőrség úgy dönt, az illetőnek 12 órányi teórián és 6 órányi gyakorlati vezetésen kell részt vennie az autósiskolában. Először a teórián van a sor, amit legalább 50 pontra teljesíteni kell, majd következik a vezetés.

Lucia Kurilovská büntetőjogi szakértő szerint nem olcsó mulatság az egész folyamat elvégzése. Minden kivizsgálás, legyen szó pszichológusi, szakmai vagy egészségügyi vizsgálatról, bizonyos összegbe kerül. A jogosítvány visszaszerzése így akár több mint ezer euróba is kerülhet. Aki úgy dönt, hogy mindezt nem hajlandó végigjárni, az nem kapja vissza a jogosítványát.


(noviny.sk)