Még mindig csak döcög a nyitrai Jaguar Land Rover – a vállalat ezzel magyarázza a gyenge indulást

Mindenki azt várta, hogy a nyitrai Jaguar Land Rover a munkaerő fokozatos növelését követően gyártásilag felveszi a lépést a többi szlovákiai autógyártóval, ehhez képest a többiektől lemaradva továbbra is várat a jelentősebb felfutással.

Még mindig csak döcög a nyitrai Jaguar Land Rover – a vállalat ezzel magyarázza a gyenge indulást
Illusztráció (Fotó: TASR)

A koronavírus-járvány okozta krízis ugyan bizonyos mértékben az összes hazai autógyártót sújtotta, a nyitrai üzemtől viszont tavalyelőtt jelentős emelkedést vártak a bevétel terén, főként, hogy 2018 végén nyílt meg, 2019-ben pedig még csak felfutott. Ehhez képest a Jaguar Land Rover bevétele 2020 áprilisa és 2021 márciusa között 279-ről 270 millióra csökkent.

Ehhez képest tavalyelőtt a nagyszombati Stellantis autógyártó vagyonának értéke nem egész 900 millió euró volt, a bevétele viszont 3,4 milliárd euró körül mozgott.

Hogy a nyitrai autógyártó az elvártakhoz képest sokkal lassabban indul be, az is bizonyítja, hogy a megnyitást követően kijelentették, 2020-ban képesek lesznek százezer autót előállítani, ezt a számot viszont csak tavaly februárban, tehát két és negyed évvel a megnyitás után érték el.

A vállalat azzal magyarázza a 2020-2021-es gazdasági év gyengébb eredményeit, hogy az üzemet rendkívül sújtotta a járvány, aminek következtében 2020. március 20. és május 11. között leállt a gyártás. Májusban csak részlegesen indult újra a gyártás, a két műszakra pedig csak június 1-jén álltak át.

Tavalyelőtt az üzem működését az értékesítési hálózat teljes globális lezárása is lassította, ugyanis mind a Land Rover Discovery, mind a Land Rover Defender modelljeit az egész világ vásárlói számára gyártja. A kiskereskedelmi hálózat viszont csak fokozatosan és egyenetlenül kezdett megnyílni az egyes országok szabályozásaitól függően.

További indokként azt jelölték meg, hogy tavalyelőtt csak készülőben volt az üzem termelési portfóliója. Az üzem már 2018-as megnyílása óta gyártotta a Land Rover Discoveryt, de az új Land Rover Defender modell csak 2020 januárjában hagyta el a gyártócsarnokot. Ennek a gyártása tavalyelőtt csak felfutóban volt.


(DennikN)