Még nincs üzemanyaghiány Magyarországon, de nem biztos, hogy ez így is marad

Nagyon érzékenynek nevezte a jelenlegi üzemanyag-ellátási helyzetet Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója a Portfoliónak adott interjújában.

Még nincs üzemanyaghiány Magyarországon, de nem biztos, hogy ez így is marad
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ennek oka, hogy a hazai import jelentős része kiesett, a nyári szünidő kezdete után pedig 30-40 százalékkal megnő a kereslet - írja a 24.hu.

Pillanatnyilag nincs üzemanyaghiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad,

jelentette ki Ratatics.

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy várhatóan több hónapot csúszik majd a schwechati finomító karbantartási újraindulása, ezért a Mol úgy számol, hogy az OMV időszakosan kevesebbet tud importálni. Ezen felül – a kötelező karbantartás részeként – a pozsonyi finomító július 20-ig áll, a Dunai Finomító pedig augusztusban és októberben nagyjából egy-egy hónapra részlegesen ugyancsak leáll.

"Átmeneti kiürülések már most is előfordulnak a Mol kutakon, de ezeket egyelőre pár órán belül kezelni tudjuk" - jegyezte meg.

Ratatics arról is beszélt, hogy üdvözlik az olyan támogató döntéseket, mint például a benzinturizmus májusban bejelentett visszaszorítása.

Hozzátette, hogy nincs ok a benzin bespájzolására, ha ugyanis minden forrás megszűnne, Magyarországon akkor is több hónapra elegendő üzemanyag lenne.


(via24.hu)