Meghalt a 103 éves asszony, akit a zebrára tolató autó gázolt el Légen

Szeptember 21-én közelekedési baleset történt Légen (Dunaszerdahelyi járás).

Meghalt a 103 éves asszony, akit a zebrára tolató autó gázolt el Légen
Helyszínelési fotó a légi gázolásról (Fotó: rendőrségi felvétel)

A községben egy 73 éves nő éppen egy 103 éves kerekesszékes asszonyt tolt ált a gyalogosátkelőn, amikor egy Volkswagen Passat típusú személygépkocsi az úton kívül eső helyről rátolatott a zebrára.

A sofőr figyelmetlensége azt eredményezte, hogy kocsija hátsó részével elütötte a zebrán éppen átkelő idős asszonyokat. A 73 éves nyugdíjas egyszeri ápolásra szorult, a 103 éves asszonyt azonban kórházba kellett szállítani. Állapota javult, úgy nézett ki, hogy felépülhet, ám miután a kórházból hazaengedték, életét vesztette.

A rendőrség halált okozó közúti veszélyeztetés miatt indított büntetőeljárást az autó sofőrje ellen.

A sofőr kötelessége

Mivel a Dunaszerdahelyi járásban a múlt héten két gázolás is történt (egy dunaszerdahelyi gyalogosátkelőn elütöttek egy babakocsit toló fiatal nőt), a rendőrség az alábbi közleményt adta ki:

"A sofőr köteles előnyt adni a gyalogosnak, és nem veszélyeztetheti a gyalogost, amennyiben az a gyalogosátkelőn kel át az úton, és már az úttestre lépett.

A sofőr tolatás közben nem veszélyeztetheti a közúti közlekedés többi résztvevőjét. A gyalogosoknak az úttesten történő átkeléshez a zebrát (valamint az alul- vagy felüljárót) kell előnyben részesíteniük.

Ugyanakkor a gyalogosoknak figyelniük kell az érkező autók sofőrjeire is. Nem léphetnek az úttestre, ha az az érkező autó sebességéből kifolyólag nem biztonságos.

Amennyiben a látási viszonyok korlátozottak, az úttesten közlekedő gyalogosnak kötelessége fényvisszaverő elemeket, vagy fényvisszaverő ruházatot viselnie."

(parameter)