Megkezdték Nyitrán a Jaguar Land Rover üzem építését

Kedden Nyitrán ünnepélyes kereten belül megkezdődött a Jaguar Land Rover autógyártó üzemének építése. A vállalat képviselőjének elmondása szerint a befektetés teljes összege 1,1 milliárd fontra rúg, ami átszámítva megközelítőleg 1,4 milliárd eurónak felel meg.

Megkezdték Nyitrán a Jaguar Land Rover üzem építését
Fotó: TASR

A vállalat az első fázisban 2 800 munkahelyet tervez létrehozni. Alexander Wortberg, aki a szlovákiai üzem létrehozásáért felelős, elmondása szerint az első szerelők 2017 végén, illetve 2018 elején állhatnak munkába. Az első elkészült jármű 2018 második felében gurulhat le a futószalagról.

Az első fázisban évente 150 000 autó gyártását tervezik. Wortberg elmondása szerint az üzemet úgy tervezték, hogy a későbbiekben meg tudják kétszerezni a gyártásszámot. Emellett azt is elmondta, hogy a nyitrai üzem a vállalaton belül az egyik legmodernebb lesz.

Robert Fico miniszterelnök szerint a Jaguar befektetése hatalmas siker Szlovákia számára. „Örülök, hogy kilenc hónappal a szerződések aláírása után visszatérhetünk ehhez a sikerhez. Az volt az álmunk, hogy olyan minőséges ipari parkot hozzunk létre, ami az első ligába repíti Szlovákiát. Örülök, hogy ez Nyitrán megvalósulhat” - nyilatkozta Fico, aki biztosította a befektetőket, hogy az üzem felépítése során is megkapnak minden támogatást, amire csak szükségük lenne.

A mai napig 40 ezren jelentkeztek munkára a vállalatnál, a cég azonban számol azzal is, hogy nem mindenki lesz alkalmas arra, hogy az üzemben dolgozzon. A hatalmas érdeklődés ellenére Wortberg úgy nyilatkozott, hogy előfordulhat: kevés lesz a képzett munkaerő.

TASR/para