Megnőtt az ittas vezetők száma Nagyszombat megyében, az ittasan okozott közlekedési balesetek száma viszont csökkent

Több mint 180 ezer járművezetőnél végeztek tavaly alkoholszondás vizsgálatot a rendőrök Nagyszombat (Trnava) megyében. 1886 ittas sofőrrel szemben intézkedtek. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest 282-vel nőtt az ittas vezetők száma. A kerékpárosokat is beleértve a járművezetők több mint kétharmada kevesebb mint egy ezreléknyi alkohollal a vérében közlekedett – tájékoztatott a közösségi hálón a nagyszombati rendőrség.

Megnőtt az ittas vezetők száma Nagyszombat megyében, az ittasan okozott közlekedési balesetek száma viszont csökkent
Fotó: TASR

507 sofőr és 852 kerékpáros vérében egy ezrelék alatti alkoholszintet mutattak ki. 371 sofőr és 127 kerékpáros több mint egy ezreléknyi véralkoholszinttel közlekedett, ami bűncselekménynek minősül. 24 járművezető és öt kerékpáros nem volt hajlandó alávetni magát az alkoholszondás ellenőrzésnek.

„Felhívjuk a járművezetők figyelmét, főként a fiatal sofőrökét, hogy a helyszíni alkoholszondás vizsgálat vagy a kórházi vérvétel megtagadása azt vonja maga után, hogy bűncselekmény gyanúja miatt jogi lépéseket teszünk, ami bekerül a bűnügyi nyilvántartásba"

- közölte a rendőrség.

A rendőrség összesítette a tavaly ittasan okozott közlekedési balesetek számát. „A legtöbb ilyen eset – 39 – Nagyszombat  megyében történt, ami néggyel kevesebb, mint 2021-ben. A Dunaszerdahelyi  járásban 33 (nyolccal kevesebb), a Galántai járásban 22 (öttel kevesebb), a Szenicei járásban 21 (kettővel kevesebb), a Szakolcai járásban 20 (kilenccel több) ittas sofőrrel szemben intézkedtek" - közölte a rendőrség. Két olyan baleset, amit ittas sofőr okozott, tragikusan végződött.


(TASR)