Mégsem zárják le szerdán a dunaszerdahelyi Fő utcát!

Az időjárás miatt a mai autómentes nap programjai a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban valósulnak meg - közölte a városi hírportál

Mégsem zárják le szerdán a dunaszerdahelyi Fő utcát!
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Az esős idő miatt az Autómentes nap összes eseményét a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központba irányítják a szervezők, emiatt pedig feleslegesen zárnák le a Fő utcát. 

Tavaly 53 ország 2945 települése vett részt az Európai Mobilitási Hét elnevezésű kampányban, Szlovákiából 55, köztük Dunaszerdahely. Európai szinten idén huszadszor rendezik meg, nálunk ezt a Szlovák Környezetvédelmi Iroda koordinálja és szeptember 16-tól 22-ig tart. Az idei év vezető témája a Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében, ezen belül pedig négy fő témakör kerül előtérbe, mégpedig a lelki és a testi egészség, a biztonság, valamint a Covid-19-re adott reakció.

Dunaszerdahely két momentummal kapcsolódik be a mobilitási hétbe, ezek egyike, hogy szeptember 22-én ingyenes lesz a városi tömegközlekedés mindenkinek, a másik az autómentes nap lett volna a Fő utca lezárásával. 

Az érintett, mintegy négyszáz méteres útszakasz helyett tehát a VMK-ban, illetve az előtt kap teret a közlekedés környezetbarát, fenntartható formái, mint például a kerékpáros közlekedés, az elektromos meghajtású és további alternatív üzemanyaggal működő járművek népszerűsítése. Az egyes standokon kerékpárokat lehet majd kipróbálni, de helyet kapnak elektromos autók töltőállomásokkal, illetve egy elektromos meghajtású autóbusz is.

A dunaszerdahelyi óvodák és a szabadidőközpont is programokkal készül a gyerekek számára, melyekkel szeretnék megismertetni velük, illetve közelebb hozni hozzájuk a tudatos, biztonságos közlekedést. Ugyancsak jelen lesz a Kuka Manó, amely a szelektív hulladékgyűjtésről tart előadást, valamint okos játékokat mutatnak be.

(Dunaszerdahelyi.sk/parameter)