Mérgelődünk a magas benzinárakon, de valójában még olcsóbb is, mint tíz évvel ezelőtt. Hogy ez mégis miként lehet? Íme!

Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekvő infláció sújtja az egész világot, aminek következtében nemcsak az energia és az élelmiszer, hanem az üzemanyag ára is nagy mértékben emelkedett. Valójában viszont utóbbi a tíz évvel ezelőtti viszonyokhoz képest nem is drágult – írja a HN.

Mérgelődünk a magas benzinárakon, de valójában még olcsóbb is, mint tíz évvel ezelőtt. Hogy ez mégis miként lehet? Íme!
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

2012 tavaszán még arról cikkeztek az újságok, hogy történelmi magasságokban jár a benzin ára, és ettől már csak rosszabb lesz. Akkor a Natural 95-ös benzin literje átlépte az 1,5 eurót, őszre pedig az 1,6-ot is. A megváltást végül a kőolaj árának csökkenése hozta meg, ezáltal pedig a benzinkutakon is lejjebb mentek az árak.

Most hasonló cipőben járunk: az üzemanyagár nemrégiben még a 2 eurót súrolta, jelenleg viszont már 1,9 euró alatt mozog literje, sőt, van, ahol már 1,8 alá is került. Még ezeken az árakon is morgolódhatnak az autósok, a valóság viszont az, hogy a benzin még így is olcsóbb, mint tíz évvel ezelőtt volt.

Boris Tomčiak, a Finlord elemzője szerint 2012-ben kb. 1,51 euróba került a benzin literenként. Az inflációs számológép szerint ez az összeg 2021-ben reálisan 1,69 eurónak felelt meg. „Ha idén 13 százalékos az infláció, akkor a benzin 2012-es reális ára 1,91 eurónak felel meg” – mondta.

Másrészről az üzemanyagot érintő infláció évközi viszonylatban minden más áru átlagánál magasabb. Emellett fontos tényező a fizetés is. Timotej Lencz, a Capital Markets elemzője felhívta rá a figyelmet, hogy a nyersanyagárakkal a bérek is nőttek.

2012-ben átlagosan az éves bér nem egész 10 ezer euró volt. Ha literenként 1,51 euróval számolunk, akkor egy átlagember évente 6429 liternyi benzint vásárolhatott. 2022-ben várhatóan 15 600 euróra emelkedik átlagosan az éves bér, 1,9 euró/liter mellett pedig 8210 litert tankolhatunk, ami a negyedével több, mint 2012-ben volt.

Tomáš Vranka, az XTB elemzője szerint jelenleg kb. 1,88 euróba kerül egy liter benzin, ami a tíz évvel ezelőttihez képest 24 százalékos emelkedést jelent. Abszolút értékben tehát a benzin drágább, de az átlagkeresethez viszonyítva többet vásárolhatunk belőle. „Ha abból indulunk ki, hogy egy átlagos hónapban 21 munkanap van, ami nyolcórás munkaidő mellett havi 168 órát jelent, akkor egy átlagos 7,7 eurós órabérért jelenleg 4,1 liter benzint vásárolhatunk” – jegyezte meg Vranka. Összehasonlításképp 2012-ben átlagosan 4,8 euró volt az órabér, amiből csak 3,2 liter benzinre futotta.

Vranka szerint mindent összevetve tehát a keresethez képest az árak alacsonyabbak, mint tíz évvel ezelőtt, a benzin pedig reálértékben még mindig kb. 30 százalékkal olcsóbb.


(hnonline.sk)