Mi a különbség a baleset és a káreset közt?

Évente több tízezer közlekedési baleset és káreset történik az ország közútjain. A noviny.sk utánajárt, mi alapján dönti el a rendőrség, hogy balesetként vagy káresetként kerülnek az esetek a nyilvántartásba.

Mi a különbség a baleset és a káreset közt?
Fotó: Paraméter - archív

A közlekedési baleset és a káreset eldöntésének alapvető kérdése az, hogy életét vesztette-e valaki a történtek során. Az elmúlt évben összesen 13 994 közúti baleset történt az országban, és 250 ember halt meg a közutakon – a legtöbb halálos közúti baleset a Dunaszerdahelyi járásban történt.

Amennyiben valaki csupán könnyebben sérült, abban az esetben is automatikusan közlekedési balesetről beszélünk.

Hol a legveszélyesebb a közlekedés az országban? – élen a Dunaszerdahelyi járás!

Ján Ignaták, a közlekedésrendészet igazgatója elmondta, balesetnek számít, ha kár keletkezik például a közlekedési táblákban, a szalagkorlátban vagy a közvilágításban. Ide tartozik még az is, amikor veszélyes anyagok, például olaj, gázolaj vagy benzin szivárog a talajba.

Országos viszonylatban is kiugró a balesetek száma a Dunaszerdahelyi járásban

Ignaták szerint abban az esetben is balesetről beszélünk, ha legalább az egyik járműn keletkezett anyagi kár meghaladja a 3990 eurót, ezt pedig a helyszínen fel kell mérni.

Gyakran megesik az is, hogy kisebb koccanáskor senki nem sérül meg, és a keletkezett anyagi kár sem jelentős, az egyik sofőr azonban ittas volt vagy elutasította az alkoholtesztet. Ebben az esetben is balesetként kerülnek a történtek a rendőrség nyilvántartásába, függetlenül attól, hogy ki okozta a balesetet.

Ittas volt az ártatlan sofőr – ki valójában a baleset vétkese?

Ha káreset történik, a sofőrök általában megegyeznek egymás közt arról, hogy ki volt a vétkes. Amennyiben ez nem sikerül, a rendőrök balesetként kezelik az ügyet.

Mi a teendő, ha kárt okozunk egy parkoló kocsiban?

„Természetesen a káresetek megoldása és dokumentálása sokkal gyorsabb, mint a baleseteké. Ezáltal a káresetek következményeinek elhárítása is gyorsabban zajlik, az érintett útszakasz pedig hamarabb járható lesz” – magyarázta Maroš Palesch közlekedési szakértő.
 

(noviny.sk/para)