Most akkor tényleg legyen rajtunk szájmaszk a kocsiban vagy ez valami rossz vicc? Pontosítottak a zsaruk

Másfél hete írtunk arról, hogy mi a teendő ebben a szájmaszkos időszakban. Mert az rendben van, hogy március 24-én bejelentették, hogy kötelező maszkviselés mindenholamint az emberek kiteszi a lábát az utcára, mégpedig azonnali hatállyal. De ha a saját kocsinkba ülünk be, akkor mi is a teendő? Erre is rákérdeztünk még frissiben az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjénél, Denisa Bárdyovánál. Most jött a pontosítás.

Néhány nappal ezelőtt portálunk érdeklődésére az országos rendőrszóvivő megismételte a kormány intézkedését, miszerint kötelező a szájmaszk viselése, amint az ember elhagyja otthonát. "Az, hogy autóba ülünk és elindulunk otthonról, ugyanannak felel meg, mintha gyalogosan lépnénk ki az utcára, ezek alapján a szájmaszk viselése autóban utazás közben is kötelező." - nyilatkozta akkor Bárdyová.

Most a rendőrség a Facebook-oldalán foglalkozik a kérdéssel, és nem kerüli meg a gépkocsi használatával kapcsolatos nüanszokat sem. Tehát:

- Ha az autóban az utastársunkkal egymást veszélyeztethetjük, akkor ajánlatos szájmaszkot viselni

- Amennyiben a sofőr egyedül utazik, de az autót többen is használják, ebben az esetben is ajánlatos felrakni a szájmaszkot

- Abban az esetben, hogyha a volán mögé ülő személy a kocsit általában egyedül használja, akkor nem szükséges maszkot hordani. De amint kilépünk az autóból azon nyomban pattintsuk a "helyére" a védőeszközünket.

Így már kissé életszerűbb a rendőri ajánlás, igyekezzünk ehhez tartani magunkat!

(p)