Nagymegyeri lakost büntettek meg egy különös parkolási szituációban. Te mit tennél?

László szerdán egy céges udvarról jött ki az Öreg utcára, majd leparkolta autóját valamivel odébb, egy megállni tilos tábla előtt – szavai szerint – 6 méterre. Mint közölte, befutott egy üzletbe, de csak néhány percig volt bent, és mire kijött, már a Citroenen ékeskedett a papucs, amit a városi rendőrök helyeztek fel.

Hol a hiba?

A hiba ott van, hogy hátrébb is van egy megállni tilos tábla, de László elmondása szerint ezt az udvarról való kihajtáskor nem észlelte. Az udvarra pedig ugyanabból az irányból érkezett, mint amerre később kihajtott. Képekkel is illusztrálta a történteket. Íme:

Tehát László innen hajtott ki, szemben látszik egy tábla oldalról, de nem látszik, milyen (eláruljuk: megállni tilos). Balra fordult, majd a következőképp állt meg, állítása szerint mintegy 40 méterre az előző táblától:

Látszik, hogy méterekre van a következő megállni tilos táblától, mégis megkapta a bilincset.

Azt sérelmezte, hogy mivel az udvarról balra jött ki, és abból a szögből nem láthatta a táblát szemben, így szabályosan parkolt, mert a tábla rosszul van kihelyezve.

A városi rendőrök először 50 euróra akarták megbüntetni, közben kihívták az államiakat is, az egyezkedés vége végül 10 euró lett, merthogy valamekkora összegre meg kell büntetniük a szabálysértés miatt. László viszont nem ismeri el, hogy szabályt sértett volna, ezért osztotta meg velünk parkolási kálváriáját.

Itt is látszik, hogy a tábla nagyjából egy vonalban van a kitérővel

Elmondta, hogy a polgármesternél is járt, aki pedig állítása szerint azt mondta, odébb teszik a táblát egy méterrel. Ami László szerint nem old meg semmit, mert jóval hátrébb kellene rakni.

Megkerestük Lojkovič Sámuel polgármestert, megkérdeztük az esetről, és így válaszolt:

„nem teszünk semmit, az a tábla rendben van. Azt a rendőrség szakemberei helyezték ki. Aki akarja látja, aki nem, az nem.”

Hozzátette: „ha leparkolok, akkor köteles vagyok hátrafelé is nézni. Ha látom, hogy mögöttem van egy tábla, akkor kiszállok, és megnézem. A város kérte ezt a táblát, mert sok volt ott a konfliktus. Közlekedési mérnök rajzolta be.”

A két fél állítása egymásnak ellentmond, és ugyan a logika valóban azt diktálná, hogy egy sofőrnek márpedig nem kell visszagyalogolnia egy utcában, hogy megnézze, milyen táblák vannak még ott, nehogy szabályt sértsen, ez esetben a valóság más eredményt mutat.

Olvasóinkra bízzuk a szituáció megítélését, a közlekedési mérnökökre pedig azt, hogy ha kell, bírálják felül a korábbi döntésüket, és helyezzék át a táblát úgy, hogy az látható legyen azok számára, akiket érint.

(SzT)