Nagyobb szerepet kaphat az elektromos autók piacán a zsolnai KIA

A dél-koreai vállalat pénteken bemutatott új stratégiájam megnövelte annak valószínűségét, hogy a KIA zsolnai autógyára is nagyobb szerepet kap az elektromos autók piacán, noha erre még biztosan nem idén kerül sor - írja a Denník E.

Nagyobb szerepet kaphat az elektromos autók piacán a zsolnai KIA
Fotó: TASR-archív

A KIA az elkövetkező hat évben hét új modellt szeretne piacra dobni és 2025-ig 7%-ra növelni a részesedését az elektromos autók piacán, ami azt jelenti, hogy évente mintegy 500 ezer ilyen gépjárművet szeretnének eladni. Ennél több konkrétumot a stratégia nem tartalmazott és a zsolnai üzem sem válaszol hivatalosan a kérdésekre ezzel kapcsolatosan, ugyanakkor mivel ez vállalat egyetlen európai üzeme, vélhetően itt is áttérnek valamely elektromos modell gyártására, hogy az eladásokat Európában is tudják növelni, és az igényeket hatékonyabban kielégíteni.

Denník E információi szerint ugyanakkor nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy még az idén elkezdenének valamilyen elektromos modellt gyártani Zsolnán, annak viszont nagyobb, hogy bejelentik a Sportage új modelljét. A jelenlegi modell már ötéves és egy-egy autómodell élettartama az autóiparban mintegy hat év.

Szlovákiában pillanatnyilag csak a Peugeot 208-as elektromos verzióját gyártják azok közül, melyek iránt nagyobb a kereslet a piacon az elektromos járművek között. A Volkswagen is gyárt elektromos autót, de csak a kicsi városi Upot, míg nagyobb városi terepjáróikat csak hibrid verzióban állítják elő. A KIA szintén egyelőre csak hibrideket gyárt.

A zsolnai KIA a második legnagyobb szlovákiai autógyártó, éves bevétele 5 milliárd euró körüli. 2019-ben 5,6 milliárd euró volt, és akkor érték el eddigi legmagasabb nyereségüket, 319 millió eurót.

(Denník E)