Naponta 20 ezer autó is áthalad a dunaszerdahelyi Fő utcán, szerdán napközben viszont más utat kell keresniük

A reggeli és a délutáni csúcsforgalom között lezárják a Fő utcát az autóforgalom elől az idei Autómentes napon.

Naponta 20 ezer autó is áthalad a dunaszerdahelyi Fő utcán, szerdán napközben viszont más utat kell keresniük
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Tavaly 53 ország 2945 települése vett részt az Európai Mobilitási Hét elnevezésű kampányban, Szlovákiából 55, köztük Dunaszerdahely. Európai szinten idén huszadszor rendezik meg, nálunk ezt a Szlovák Környezetvédelmi Iroda koordinálja és szeptember 16-tól 22-ig tart. Az idei év vezető témája a Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében, ezen belül pedig négy fő témakör kerül előtérbe, mégpedig a lelki és a testi egészség, a biztonság, valamint a Covid-19-re adott reakció.

Dunaszerdahely két momentummal kapcsolódik be a mobilitási hétbe, ezek egyike, hogy szeptember 22-én ingyenes lesz a városi tömegközlekedés mindenkinek, a másik, hogy ugyanezen a napon lezárják a Fő utcát – csakúgy, mint tavaly, a VMK-tól a városházáig.

Fotók a tavalyi dunaszerdahelyi autómentes napról

Ezen az útszakaszon naponta mintegy 20 ezer jármű halad keresztül, szerdán viszont a délelőtti és a délutáni csúcsidő között, 9-től 15 óráig lezárják az autóforgalom elől. A lezárás nem öncélű, ezen a mintegy négyszáz méteres szakaszon ez idő alatt a közlekedés környezetbarát, fenntartható formái, mint például a kerékpáros közlekedés, az elektromos meghajtású és további alternatív üzemanyaggal működő járművek népszerűsítése kap teret. Az egyes standokon kerékpárokat lehet majd kipróbálni, de helyet kapnak elektromos autók töltőállomásokkal, illetve egy elektromos meghajtású autóbusz is.

A dunaszerdahelyi óvodák és a szabadidőközpont is programokkal készül a gyerekek számára, melyekkel szeretnék megismertetni velük, illetve közelebb hozni hozzájuk a tudatos, biztonságos közlekedést. Ugyancsak jelen lesz a Kuka Manó, amely a szelektív hulladékgyűjtésről tart előadást, valamint okos játékokat mutatnak be.

(parameter)