Nem lesz szlovák BMW-gyár, de attól még ideát is lehet haszna

Bár a BMW nem Szlovákiát választotta az új üzeme helyszínéül, annak elhelyezkedése fontos lehetőséget jelent a szlovákiai beszállítóknak. Ezt Martin Jesný, a Revue priemyslu folyóirat elemzője mondta a TASR hírügynökségnek. 

Nem lesz szlovák BMW-gyár, de attól még ideát is lehet haszna
Fotó: AP/TASR

Az elemző szerint az is nagy siker, hogy Szlovákia bejutott a lehetséges helyszínek szűkebb körébe, mert jó alap ahhoz, hogy az enyickei (Haniska) ipari parkba a jövőben hasonlóan nagyszabású beruházás érkezzen.

A német BMW új üzeme Debrecenben létesül. Az elhelyezkedés az elemző véleménye szerint kedvező lehet a szlovákiai autóipari beszállító cégeknek. Úgy gondolja, megéri majd pályázni, a megrendelések elnyerése azonban Románia közelsége miatt nem lesz egyszerű.

Ha a szlovák cégek jól akarnak szerepelni, Jesný szerint a kedvező árak mellett átlagon felüli minőséget és hatékonyságot kell kínálniuk.

A BMW a tervek szerint elektromos autókat is fog gyártani az új üzemben. Magyarország ezáltal az elemző szerint nagyon erős pozíciót szerezhet az autóipar területén, hiszen az országban ez lesz a harmadik német autógyár, amely erősen érdekelt az elektromos meghajtású járművek gyártásában. Az új tendencia Szlovákiában még csak most kezd felfutni – tette hozzá Jesný.

Az elemző úgy véli, a helyszín kiválasztásánál szerepet játszhatott a magyarországi város viszonylagos közelsége a román határhoz, ahonnan a cég munkaerőre és beszállítókra számíthat.

Jesný rámutatott, hogy az enyickei és a debreceni ipari park sok hasonlóságot mutatnak. Minkét térség az ország keleti, kevésbé iparosodott részén található, ahol több a rendelkezésre álló munkaerő. A végső döntésnél szerepet játszhatott az állami segítség is, de Jesný szerint nem ez volt a döntő tényező, hanem például a struktúra.

(TASR)