Nem tanulnak a Zoch utcai tragédiából a szlovákiai autósok – szomorú eredményt hozott a rendőrségi akció

Az év eleje óta 8825 autóst értek ittas vezetésen Szlovákiában. Úgy tűnik, a pozsonyi Zoch utcai baleset sem tántorította el a sofőröket attól, hogy alkoholfogyasztás után üljenek volán mögé, ugyanis az elmúlt hónapban is több százan tettek így – írja a noviny.sk.

Nem tanulnak a Zoch utcai tragédiából a szlovákiai autósok – szomorú eredményt hozott a rendőrségi akció
Illusztráció (Fotó: TASR)

A Radar nevű közlekedési akció az egész elmúlt hónapban tartott, és meghökkentő eredményeket hozott. A rendőrség tájékoztatása szerint októberben 1507 olyan személynél állapították meg alkohol jelenlétét, akik motoros vagy nem motoros járművet vezettek. Előbbiek számát illetően az elmúlt hét év legnagyobb arányú növekedését jegyezték fel.

Barbora Kuchárová pszichológus szerint a felmérések azt mutatják, hogy Szlovákiában alacsony a jogtudatosság, azaz az emberek meg tudják maguknak bocsátani a kihágásokat, törvényszegéseket. Szerinte ez évekig is eltarthat, és nagyon sok tudatosságra van szükség ahhoz, hogy Szlovákiában a sofőrök mérlegeljék, hogy ez nem jó választás.

Az egyik akció véget ért, a másik pedig egyből el is kezdődött november elején. A Sito nevű akció során újfent az ittas sofőrökre, a vezetés közben telefonálókra, a gyorshajtókra, a veszélyesen előzőkre, illetve az egyéb kihágást vétőkre összpontosítanak.

Egész hónap során nemcsak a veszélyesebb útszakaszokon találkozhatunk rendőrökkel. A hétvége folyamán például a kulturális és társadalmi események helyszíneire összpontosítanak majd, ahol nagyobb számban gyűlnek össze emberek. Az autósokat olyan időpontokban is ellenőrizni fogják, amikor nagyobb számban tartózkodnak az utakon, tehát munkába menet és jövet egyaránt.


(noviny.sk)