Nemcsak összeállításban, külalakban is változhatnak a rendszámok januártól

2023 januárjától nemcsak összetételben, hanem külalakban is változnak az újonnan kiadott rendszámtáblák Szlovákiában. A legnagyobb újdonságnak az új betűtípus bevezetése, illetve a színek egységesítése lesz – derül ki a belügyminisztérium javaslatából, amit tárcaközi véleményezésre bocsátottak.

Nemcsak összeállításban, külalakban is változhatnak a rendszámok januártól
Illusztráció (Fotó: TASR)

„Az új betűtípus az évtizedek óta használt verziót váltja majd, amely már nem teljesíti a modern trendeket, valamint a csökkentett látásviszonyok  során követelt olvashatóság feltételét” – magyarázta a belügyminisztérium.

Ezentúl minden rendszám fekete-fehér színű lesz majd. A különféle járműtípusokat a rendszámok specifikus összeállításával különböztetik majd meg. Például az elektromos járművek zöld rendszámtábla helyett EV vagy EL betűkkel ellátott jelzést kaphatnak. A változás a jelenleg sárga-kék színnel jelölt diplomatarendszámokat, valamint az egyéb színűeket (piros-fehér, piros-sárga, kék-fehér, fekete-sötétzöld, zöld-fehér) is érinti.

Amint arról beszámoltunk, januártól eltörlik a kötelező rendszámcserét, ha egy járművet olyan személynek adnak el, aki másik járásban él, vagy ha a tulajdonos másik járásba költözik. Ilyen esetben tehát nem lesz szükséges az autón rendszámot cserélni, amit, ha egy jármű megkap, azt addig megtarthatja, amíg használják.

Szintén bevezetik annak lehetőségét, hogy egy tulajdonos átvigye a rendszámot egy másik járműre. Tehát, ha valaki eladja az autóját, megtarthatja a rendszámot, amit majd ráteheti az új kocsijára.


(TASR/para)